Úterý, 19. března 2024

Obce na Příbramsku řeší, jak naložit s uranovými haldami

Obce na Příbramsku řeší, jak naložit s uranovými haldami

Obce na Příbramsku řeší, zda a jakým způsobem naložit s haldami v bývalém uranovém revíru. Státní podnik Diamo je požádal o vyjádření, zda si přejí odvaly ponechat na místě, nebo dávají přednost jejich odtěžení a přepravě materiálu jinam. Zvážit by měly i to, jakým způsobem to má být provedeno. Novinářům to dnes řekl starosta Příbrami Jindřich Vařeka (ANO).

"My jako rada jsme k tomu nevydali žádné stanovisko, ale postoupili jsme tyto materiály do zastupitelstva, které se k tomu vyjádří," uvedl Vařeka. Podobně by měly odpovědět Diamu, které je správcem odvalů, ostatní dotčené obce, například Milín, Lešetice, Háje a další.

Podle jedné z variant by se mohl materiál přemístit do okolí šachty číslo 16. "Je to nejvhodnější lokalita, je tam relativně místo, tak nějak tvarově, geologicky je to asi jediné místo, kam by se to vešlo. To místo je tak jako tak ekologicky zatížené, čili tam by se nic nezměnilo," uvedl Vařeka.

Otázkou je, jak tam materiál dopravit. Mohlo by to být pomocí dopravníku po zemi, lanovkou nebo pomocí visutého přepravníku. "Nevedl by po zemi, takže by nerozdělil krajinu, neudělal by v krajině překážky, ale vedl by vzduchem," řekl starosta. Přeprava materiálu má trvat deset až třicet let, pokud by se zpracovával na místě pro potřeby stavebnictví, pak by podle Vařeky mohlo jít až o stovky let.

Lidé na Příbramsku se nedávno bouřili proti plánům firmy Ekototalbau CZ, která chtěla využít hlušinu v areálu šachty číslo 15. Nakonec ale se záměru sešlo. Nesouhlasilo s ním Diamo. Investor výhrady odmítal. Podle něj by se těžba v okolí zásadně neprojevila a snížila by se radonová zátěž.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů