Úterý, 19. března 2024

Po čtyřech měsících projektu uklízí Prahu 2 dvojnásobek vězňů

Po čtyřech měsících projektu uklízí Prahu 2 dvojnásobek vězňů

Od začátku letošního února se počet vězňů, kteří ve spolupráci s Prahou 2 pracují pro firmu Komwag mimo jiné i jako metaři, zvedl z osmi na 16. Novinářům to dnes řekli ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) a generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Jeden vězeň zůstal po ukončení trestu ve firmě pracovat, s dalšími Komwag jedná. Počet odsouzených zapojených do projektu by se měl zvyšovat, není však jasné o kolik.

Jedním z cílů projektu je i to, aby odsouzení mohli po propuštění zůstat ve firmě, a lépe se tak začlenit do společnosti. "V 70 procentech případů vidíme, že je to šok, který končí trestnou činností a návratem do vězení," uvedl ministr Pelikán. Zaměstnávání vězňů je podle něj nejlepší cestou, jak je připravit na návrat do běžného života.
To se podle ředitele firmy Komwag Jaroslava Stružky daří. "První z odsouzených, který u nás pracoval, k nám po ukončení trestu nastoupil," uvedl. Další dva by měli následovat v červenci a dalšímu firma vyřizuje bydlení, aby mohl hned po ukončení trestu nastoupit. Dalším odsouzeným firma možnost trvalého pracovního poměru nabídla.
Osm vězňů uklízí ulice v Praze 2, pět pomáhá třídit odpad v malešickém překladišti a tři v provozovně Komwag v Mníšku pod Brdy. S firmou spolupracují tři věznice, Ruzyně, Pankrác a Příbram. Vězni, kteří se programu účastní, jsou podle Dohnala pečlivě vybíráni. "Mohou ji vykonávat vězni, kteří nejsou nebezpeční," řekl. Jde například o viníky dopravních nehod nebo neplatiče alimentů. Počet účastníků projektu by se měl dále zvyšovat, kvůli náročnému výběru však není jasné, o kolik a jak rychle.
Odsouzení dostávají za práci mzdu zhruba 5000 korun. Část z ní jde na krytí nákladů na trest, část na případné dluhy či alimenty a část vězňům zůstane. Vězeňská služba podle Dohnala zvažuje zvýšení mezd. Vězni, kteří pracují jako metaři, se v ulicích vždy pohybují v doprovodu běžných pracovníků. "Obecně můžu říci, že se navzájem respektují a k problémům nedochází. Naši lidi mají mnohdy problém podat tak dobrý výkon, jako podávají vězni," uvedl Stružka. Běžní zaměstnanci firmy jsou často starší lidé, zatímco odsouzení bývají mladší ročníky.
V celé zemi nyní pracuje téměř 8800 vězňů, což je zhruba 58 procent z celkového počtu vězněných. V hlavním městě někteří vězni pracují v Pražských službách, odsouzení pomáhají i při údržbě dalších měst. Schopno práce je podle ministra Pelikána zhruba 75 procent vězňů, omezen je však počet těch, které lze za prací pustit mimo věznici. Odsouzení mohou v případě práce pro soukromou firmu nabídku odmítnout.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů