Pátek, 26. dubna 2024

Vláda odložila řešení problému se seznamem chráněných lokalit

Vláda odložila řešení problému se seznamem chráněných lokalit

Vláda ani dnes nevyřešila problém s nedoplněným seznamem evropsky chráněných území, kvůli němuž by vnitrozemská vodní doprava mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Příslušný bod kabinet podle svého mluvčího Martina Ayrera znovu odložil a vrátí se k němu na příštím jednání. Česko zatím do seznamu chráněných území nezařadilo kaňonovité labské údolí a takzvané Louky u Přelouče, což již několik let požaduje Evropská komise.

Ministerstvo životního prostředí je přesvědčeno, že existují jen dvě řešení problému, kvůli němuž Evropská komise zahájila s Českou republikou řízení. Buď nebudou lokality na seznam zařazeny a Česko bude muset nést případné důsledky, nebo dostane přednost chráněná příroda a seznam se doplní. Ministerstvo přitom doporučuje druhou variantu.

Pokud by se lokality na seznam nedostaly, hrozila by nakonec státu mnohamilionová pokuta a vnitrozemská vodní doprava by mohla přijít o sedm miliard korun z evropských dotací. Jejich zastavení podle ministra Richarda Brabce (ANO) přitom hrozí již nyní vzhledem k zahájenému řízení z Bruselu.

Financování vnitrozemské vodní dopravy komplikuje i fakt, že Evropská komise uvolnění peněz na výstavbu vodních cest kromě zahrnutí uvedených území do chráněných lokalit podmiňuje získáním stavebního povolení na jez v Děčíně. Bez odstranění tohoto úzkého hrdla nemá další plánovaná stavba jezů výše proti proudu Labe význam. Bez splnění této podmínky nebude možné peníze z Operačního programu na roky 2014 až 2020 čerpat, uvedl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica.

Jez v Děčíně přitom stále nemá splněný ani předchozí krok před stavebním řízením, kterým je zhodnocení dopadu stavby na životní prostředí (takzvaný proces EIA). Investor již dokumentaci dvakrát přepracovával a naposledy ji na posouzení ministerstvu životního prostředí předložil zhruba před několika týdny. Materiál nicméně vychází z varianty, že se chráněné lokality v údolí Labe nebudou rozšiřovat. Jejich zahrnutí by vyžadovalo celé přepracování dokumentu a zdržení celého procesu minimálně o řadu měsíců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů