Úterý, 19. března 2024

Na Mladoboleslavsku vznikne rezervace s unikátními loukami

Na Mladoboleslavsku vznikne rezervace s unikátními loukami

Na Mladoboleslavsku přibude rezervace Chlum u Nepřevázky s loukami, na kterých se vyskytují vzácné rostliny, například záraza vyšší, pelyněk pontický, bílojetel bylinný, kosatec sibiřský a hadí mord španělský. Tato přírodní památka má rozlohu šedesát hektarů a je součástí evropsky významné lokality. ČTK to dnes sdělila mluvčí středočeského hejtmanství Michaela Drobná.

"Samotná Přírodní památka Chlum u Nepřevázky je tvořena výhradně nelesními biotopy a skládá se ze tří samostatných částí - vojenské cvičiště, stráně pod Hrádkem a louka u hájovny," uvedl krajský náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Ve středních Čechách je 287 maloplošných chráněných území. Od roku 2009 bylo vyhlášeno 67 zvláště chráněných území kategorie přírodní památka, přírodní rezervace nebo smluvně chráněné území. Dalších přibližně třicet nových chráněných území bude vyhlášeno do konce roku 2017.

Letos jde už o dvanáctou přírodní památku, kterou hejtmanství vyhlásilo. Středočeský kraj také chystá vydání informační publikace o nově vyhlášených chráněných územích nazvanou Perly středočeské přírody - Novinky v síti zvláště chráněných území ve Středočeském kraji. Tendr na vytištění 3000 kusů této publikace je vypsaný, kraj za publikaci zaplatí kolem 160.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů