Úterý, 19. března 2024

V remízcích v Podyjí našli útočiště vzácní brouci

 V remízcích v Podyjí našli útočiště vzácní brouci

V nově vzniklých remízcích na polích u obcí v Národním parku Podyjí na Znojemsku našli útočiště vzácní brouci, například nosatci stepního charakteru. ČTK to řekl mluvčí parku David Grossmann.

Národní park Podyjí si letos připomíná čtvrt století existence. Rozkládá se na levém břehu Dyje. Oblast byla za komunismu před světem zcela uzavřená, dohlíželi na ni pohraničníci. Díky tomu se příroda Podyjí zachovala ve velmi dobrém stavu.

Biologové na polích u Lukova, který leží na hranici národního parku, vysadili v blocích stromy a řádky mezi nimi zatravnili. Letošní průzkum zaměřený na hmyz ukázal, že v těchto remízcích našli útočiště i velmi vzácní brouci.

"Na kvetoucích barborkách obecných byl zatím jako na jediné lokalitě v Podyjí zjištěn vzácný nosatec Ceutorhynchus barbarae, známý z České republiky jen z ojedinělých nálezů. Porosty kakostu maličkého zde hostí další vzácné nosatce stepního charakteru - rýhonosce Lixus vilis a klikoroha Brachypera dauci," uvedl biolog Robert Stejskal.

U obou druhů jde o nejzápadnější výskyt v Podyjí, kde jsou tito nosatci nacházeni zcela sporadicky. "Zvláště zmíněný klikoroh patřil dlouho k nezvěstným druhům. Je až neuvěřitelné, jak krátká doba stačí na to, aby tyto cenné druhy osídlily dříve pustou krajinu," uvedl Stejskal.

Nosatcovití jsou největší čeledí brouků, řadí se k nim více než 60.000 druhů zhruba ve 400 rodech. Jsou typičtí dlouhým nosem, vyznačují se ale velkou rozmanitostí tvarů, barev a velikostí od jednoho do 40 milimetrů.

Podobně vzácné nálezy jako u Lukova jsou i v okolí nedalekých Popic, kde se před několika lety vyčlenilo několik hektarů orné půdy k ekologickému hospodaření. "Jde o mozaiku asi deseti parcel, které jsou využívány jako políčka, úhory nebo louky. Při obhospodařování jsou vyloučeny jakékoli pesticidy, což je na druhovém složení těchto ploch znát," řekl Stejskal.

Národní park Podyjí je s rozlohou 63 kilometrů čtverečních nejmenší ze čtyř českých národních parků a jediný na Moravě. Na rakouské straně hranice na něj od roku 2000 navazuje Národní park Thayatal. V parku roste 77 druhů chráněných rostlin včetně 18 druhů orchidejí. Žije tam 65 druhů savců a 152 druhů ptáků. V parku se daří i sedmi druhům plazů, například užovce stromové.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů