Úterý, 19. března 2024

ITÁLIE: Obchody budou rozdávat neprodané potraviny potřebným

ITÁLIE: Obchody budou rozdávat neprodané potraviny potřebným

Itálie se chce po Francii stát druhou evropskou zemí, kde budou mít supermarkety zakázáno vyhodit nebo znehodnotit prošlé neprodané potraviny. Ve Francii byl podobný zákon schválen letos v únoru.

Návrh zákona má silnou podporu napříč politickým spektrem a předpokládá se, že příští pondělí hladce projde dolní komorou parlamentu, načež bude poslán ke konečnému schválení do italského senátu.

Podstatou zákona jsou úlevy a pobídky pro italské obchody, které se rozhodnou darovat jídlo, které by jinak skončilo v popelnicích. Zde je v italské verzi zákona rozdíl oproti francouzské legislativě, která počítá s pokutami pro supermarkety, u kterých se naopak zjistí plýtvání potravinami.

Dosud se italské bary, restaurace a supermarkety, které se rozhodly darovat jídlo, setkávaly s komplikacemi a musely své dary složitě oznamovat v dostatečném předstihu. Místo toho jim nový zákon nabízí snížení poplatků za odpad, které by se podle deníku The Local lišily podle objemu potravin darovaných na charitu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů