Úterý, 19. března 2024

Val. Klobouky: Studie hospodaření s dešťovou vodou

Val. Klobouky: Studie hospodaření s dešťovou vodou

Byla vypracována studie na zasakování dešťových vod u osmi objektů, mezi nimi například základní a mateřská škola, dům s pečovatelskou službou, kulturní dům, poliklinika nebo smuteční síň.

Rozpínající se zastavěné plochy, nepropustné asfaltové povrchy a dlážděná prostranství měst s sebou přinášejí i neblahý efekt rychlého odtoku dešťové vody. Srážky jsou tak namísto přirozeného vsáknutí do půdy odvedeny do kanalizací, čímž se narušuje přirozený koloběh vody v přírodě a dochází k jejímu nedostatku. V případě zaústění do splaškové kanalizace navíc dešťové vody výrazně snižují účinnost čištění odpadních vod. Město Valašské Klobouky se proto rozhodlo, že začne u budov v majetku městských organizací hledat řešení, která by umožnila s dešťovou vodou hospodařit efektivně.

,,Zadali jsme zpracování studie zasakování dešťových vod u osmi objektů, mezi které jsme zahrnuli například základní a mateřskou školu, dům s pečovatelskou službou, kulturní dům, polikliniku nebo smuteční síň. U každé budovy byl zhodnocen současný stav včetně nákladů na stočné, které nyní musí organizace za dešťovou vodu hradit a které je rozhodně nezanedbatelnou položkou jejich rozpočtu. V návaznosti pak byla navržena opatření, která by umožnila přirozené zasakování vody na okolních plochách," uvedla starostka Eliška Olšáková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů