Úterý, 19. března 2024

Brabec: Zákony o odpadech chce MŽP do vlády poslat do konce roku

Brabec: Zákony o odpadech chce MŽP do vlády poslat do konce roku

Zákon o odpadech a s ním předkládaný zákon o výrobcích by se měly dostat na vládu nejpozději do konce letošního roku. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podobu nových zákonů silně kritizují výrobci i firmy podnikající v odpadovém hospodářství. Jednání o obou předlohách minulý čtvrtek navíc podruhé za sebou přerušila Legislativní rada vlády (LRV). Ministr připustil, že přípravy nové odpadové normy, na kterou se mnoho let čeká, jsou složité.

Návrh zákona o odpadech a s ním předkládaný nový zákon o výrobcích s prodlouženou životností považuje Brabec za svou priroritu. Zákon o odpadech přináší zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Zákon o výrobcích s ukončenou životností určuje nová pravidla pro předcházení vzniku vybraných odpadů, například elektrických spotřebičů, baterií, pneumatik a vozidel.

Brabec řekl, že se v zákonech střetávají protichůdné a neslučitelné zájmy mnoha subjektů, které si hlídají svůj obor. Jiný zájem mají skládkaři, jiný města i provozovatelé modernějších technologií, uvedl. Za klíčové považuje to, aby s odpadovým zákonem souhlasil Svaz měst a obcí.

Většinu změn a rozporů se podle něj podařilo vypořádat, nyní se diskuse v LRV soustředí na právní detaily. "Musím říct, že s resorty a klíčovými hráči jsme k absolutní shodě relativně blízko. Teď je spíš otázka, jestli některé věci, které tam vlastně znovu otevřela LRV, nemůže znamenat, že se paradoxně dostaneme do rozporu s dalšími připomínkovými místy," dodal.

Výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka minulý týden ČTK řekl, že z právní analýzy poslední verze návrhu zákona vyplynulo, že podstatná část prvních připomínek LRV nebyla do předlohy promítnuta. Zákon přináší podle Havelky zdražení všem občanům a svými parametry jde proti třídění a recyklaci. To ministerstvo odmítá.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů