Úterý, 19. března 2024

Praha 5 hledá firmu, která zanalyzuje motolskou skládku

 Praha 5 hledá firmu, která zanalyzuje motolskou skládku

Praha 5 vypsala výběrové řízení na výběr firmy, která vypracuje analýzu rizik motolské skládky. Firma zároveň provede monitoring skládky. ČTK to sdělila mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová. Na kolik práce vyjdou a kdy budou hotovy, zatím není jasné. Skládku měla na starosti firma Ekomotol, která dostala před asi dvěma lety výpověď z nájmu. Skládka se rozkládá na území asi 15 hektarů.

"V této chvíli probíhá dvoukolová soutěž na dodavatele zakázky vypracování analýzy rizik, studie proveditelnosti, monitoring a projektový manažer pro Motolskou skládku. Praha 5 očekává vybrání dodavatele prací v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedla Šmídová.

Náklady samotné rekultivace skládky podle Šmídové nelze nyní vyčíslit. "Vše závisí na návrhu odvíjejícího se ze soutěže a následné projektové dokumentace," uvedla. V rámci řešení se Praha 5 chystá spolupracovat s magistrátem.

Firma Ekomotol měla pozemek o rozloze 15 hektarů pronajatý od roku 2004, v roce 2014 dostala výpověď. Za nájem radnice inkasovala 100 korun ročně. Smlouva byla uzavřena za vlády kontroverzního exstarosty Milana Jančíka (tehdy ODS). Skládka je nyní v havarijním stavu, je staticky narušena a je nutné ji sanovat. Kdo opravu zaplatí, není jasné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů