Pátek, 29. března 2024

Po druhé vlně povodní hrozí komáří kalamita

Po druhé vlně povodní hrozí komáří kalamita

Brno - Dlouhodobé deště a dvě vlny povodní můžou způsobit, že se letos výrazně přemnoží komáři. Hlavně na Břeclavsku může být situace už během několika týdnů kritická. Hygienici proto už teď plánují postřiky proti komářím larvám, ani s těmi to ale letos nebude jednoduché.

První povodňová vlna před dvěma týdny komárům až tolik neprospěla. Voda se rozlila hlavně do polí a luk, tam, kde se komáři normálně nelíhnou. Následující silné deště a současná druhá vlna záplav už ale tento obtížný hmyz potěšila mnohem více. "Přesycená půda už vodu nepřijala a navíc došlo k dalšímu zvýšení průtoků v řekách, tentokrát nejen v Moravě, ale i v Dyji a Svratce. Tím byly zasaženy další oblasti," popisuje současnou situaci hygienik Oldřich Šebesta, který se na problematiku komárů specializuje.

Jestli se letos dočkáme komáří kalamity nebo ne, se uvidí už přibližně za týden. Zatím je totiž voda pořád hodně hluboká a rychle teče. Komáří vajíčka a později larvy se tak nemohou vyvinout. Jakmile se ale toky uklidní a vysvitne slunce, začnou se larvy rychle líhnout. "Jejich vývoj ale bude pravděpodobně značně nerovnoměrný, což komplikuje provedení preventivních opatření," varuje Šebesta. Zatímco v některých místech už se komáři líhnou teď, na jiných se to dá čekat teprve příští týden.

A to nebude jediný problém s likvidací komárů. Obvyklé letecké postřiky totiž letos asi nepůjde v plné míře použít. Zaplavené louky ještě mnohde nebyly ani jednou posekány a jsou zarostlé vysokou trávou, podobně lesy se po sušším jaru značně rozrostly. K samotným larvám by se tak postřiky nejspíš vůbec nedostaly. Budou je proto muset provádět lidé přímo ze země, v rozmáčené půdě se ale do některých lokalit nejspíš vůbec nedostanou. "Naší prioritou je ochrana lidí, takže se zaměříme na okolí sídel. Je potřeba se připravit na možnost lokálních kalamit, rozsah ale zatím nelze odhadnout," dodal Šebesta.

Nejhorší situace se dá čekat jako vždy na Břeclavsku, hlavně v oblasti soutoku Dyje a Moravy a podél hranic. Kalamita ale může hrozit podél Moravy i v okolí Hodonína.

Video: Rozhovor s hygienikem Oldřichem Šebestou

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů