Úterý, 16. dubna 2024

Severoameričtí odborníci na snižování povodňových rizik zavítají na brněnské výstaviště

Severoameričtí odborníci na snižování povodňových rizik zavítají na brněnské výstaviště

Pozvání České protipovodňové asociace k návštěvě České republiky přijalo hned několik předních amerických a kanadských odborníků na protipovodňovou tématiku. Ti absolvují mezi 20. a 26. květnem tohoto roku několik workshopů a pracovních setkání s českými kolegy. Vyvrcholením celé návštěvy bude setkání severoamerických a českých odborníků v Brně, kde se seznámí s nejnovějšími opatřeními ke snižování povodňových rizik a účastní se workshopu, který se bude konat na brněnském výstavišti 25. 5. od 14.00 do 17.00 v přednáškovém sálu Morava v pavilonu A.

Po několika letech vyjednávání se asociace dohodla mimo jiné i s Rayem C. Naginem, bývalým starostou New Orleans, kterého doplní Warren Riley, bývalý velitel policie v New Orleans, gen. Robert Crear, bývalý velitel Mississippské údolní divize a prezident Mississippské říční komise. Všichni působili ve svých funkcích v době nejhoršího hurikánu v amerických dějinách Katrina v roce 2005 a podíleli se rovněž na obnově města a jeho infrastruktury po této katastrofě. Z Kanady pak přiletí Don Brennan, bývalý výkonný ředitel Manitobské organizace pro krizové řízení.

Členové delegace mají rozsáhlé zkušenosti ze všech oblastí spojených s protipovodňovou ochranou, od plánování celkové strategie, přes plánování a realizaci stavebních úprav, údržbu protipovodňových opatření, krizové řízení před, během i po povodňové situaci až po krizovou komunikaci s médii i veřejností.

V Brně si delegace prohlédne světově unikátní živé ukázky protipovodňových opatření, které každoročně Česká protipovodňová asociace spolu s Veletrhy Brno pořádá. Na vodním polygonu jsou simulovány různé krizové situace, které mohou při povodni nastat a rovněž prezentovány možnosti, jak snížit riziko s těmito situacemi spojené. Kromě návštěvy vodního polygonu, proběhne zmiňovaný workshop, kde američtí experti představí své zkušenosti se snižováním povodňových rizik.

Členové delegace jsou připraveni podělit se o své zkušenosti s českými odborníky, zároveň se velmi těší na nové poznatky, které jim právě jejich čeští kolegové přednesou. Účast takovýchto expertů je důkazem nadstandartních vztahů, které si Česká protipovodňová asociace se zámořskými kolegy vybudovala během několika posledních let. Zároveň se jedná o jednu z příprav na plánovaný 2. ročník mezinárodní konference Principy ochrany před povodněmi ve světě 2012, která by se měla uskutečnit na jaře příštího roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů