Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mobilní protipovodňová ochrana: Paletové bariéry

V zahraničí se s úspěchem používají k protipovodňové ochraně paletové bariéry. Zabraňují škodám na majetku a napomáhají při usměrňování vodního toku v případě zvýšení hladiny vod. Kromě povodní je lze využít např. v zemědělství, ve vodním hospodářství nebo při ekologických haváriích.

Mobilní protipovodňová ochrana: Paletové bariéry

Systém paletových bariér tvoří kovový stojan, EUR palety a polypropylenové fólie. Paleta se opře o stojan, stojany s paletami se staví vedle sebe do potřebné délky a celá plocha palet se pokryje fólií, která zabrání průtoku vody. Bariéra je schopna zastavit vzedmutou vodní hladinu podle toho, zda jsou položeny jedna, dvě nebo tři palety horizontálně do výšky 65 cm, resp. 125 cm, resp. 180 cm. Systém je kotven tlakem vody, která tlačí na šikmo položenou paletu, a tím přitlačuje stojan na podklad.

POČET PALET PODLE VÝŠKY VODY

Paletový stojan EUR 65 chrání před vodou do výšky 0,65 m při horizontálním uspořádání palet a 0,95 m při vertikální poloze palet. Stojan je skládací, vyroben z 1,5mm pozinkovaného ocelového plechu a konstruován jako U-profil. Pro bahnitý, pískový či asfaltový podklad je na spodní části opatřen kotvicími patkami. Na rozbahněném povrchu jsou třeba kotvicí kolíky. Délka jednoho pole bariéry je 1,23 m.

Paletový nástavec EUR 65/125 je nástavbovou sadou určenou pro výšku hladiny do 1,25 m s použitím dvou palet položených horizontálně. Ke stojanu je připojen jednoduše hřídelemi se svorkami. Paletový stojan EUR 125 chrání před vodou do výšky 1,25 m při horizontálním uspořádání dvou palet. Maximální zatížení vodou pro stativ o výšce 0,95 m je 4200 N, což odpovídá 425 kg na paletu. Na délku 100 m je třeba 83 palet položených na šíři. Paletový nástavec EUR 180 je nástavbovou sadou pro výšku hladiny do 1,8 m s použitím tří palet položených horizontálně.

MONTÁŽ BARIÉR A JEJICH VYUŽITÍ

Kovové stojany snadno rozložíme a upevníme k sobě spojovací tyčí. Tlak palet, popř. vody fixuje spodní nosník k zemi nebo jej zajistíme proti pohybu kotvicím kolíkem.

Dřevěné palety o rozměrech 1200 x 800 x 150 mm klademe na stojany vždy na šířku (horizontálně) podle výšky předpokládané hladiny vody (1 paleta = 0,65 m, 2 palety = 1,25 m, 3 palety = 1,8 m). Pro ostré oblouky nebo rohy lze použít rohové elementy.

Celou plochu palet pokryjeme speciální zesílenou plastovou fólií, která brání průtoku vody. Fólii rozprostřeme na palety, řádně natáhneme, přebytek srolujeme v horní části palety. Spodní okraj fólie zajistíme pytli s pískem a těsnicími svorkami. Těmi zajistíme i horní okraj fólie. Pro fixaci a zvýšení stability se spojují palety, spojovací tyče a přední opěrné nosníky stojanu.

Bariérovou linii můžeme zatáčet i stavět přes terénní nerovnosti. Pro ostré oblouky nebo rohy použijeme rohové elementy, terénní nerovnosti do 20 cm na jeden metr délky nejsou závažným problémem.

Zkušenosti z povodní v Německu prokázaly, že 500 m dlouhou hráz z paletových protipovodňových bariér při výšce 0,65 m, lze postavit s 20 pracovníky za 5 hodin, jsou-li všechny díly na místě. Z paletových bariér sestavíme též dočasné nádrže. Nádrž vytvořená z 6 x 6 palet postavených na výšku, včetně dvou rohových elementů, pojme 27 m3. Nádrže využijeme např. pro uskladnění zemědělského i chemického odpadu, uskladnění čisté nebo znečištěné vody nebo při odvodňování bažin.

DOSTUPNOST A VARIABILITA

K výhodám paletových bariér patří:

  • rychlá montáž a demontáž;
  • stabilní a jednoduchá konstrukce;
  • možnost opakovaného použití;
  • nízké náklady na materiál a personál;
  • nastavení bariéry podle výšky hladiny;
  • využití na různém povrchu (tráva, asfalt, sníh, štěrk, hlína).


Paletové bariéry Aqua Barrier vyrábí švédská firma Geodesign AB, v ČR je dodává Nordex Agentur. Tyto bariéry se úspěšně používají proti povodním od roku 1998.

JIŘÍ MATĚJKA
Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů