Čtvrtek, 25. dubna 2024

Výstava v Plzni se zaměřila na hmyz, představí i méně známé druhy

Výstava v Plzni se zaměřila na hmyz, představí i méně známé druhy

Včely medonosné i včely samotářské, vosy, čmeláky, sršně, pestřenky, mravence, ale také například komáry, mouchy a další druhy hmyzu přibližuje nová výstava v Plzni. V objektu Národopisného muzea Plzeňska představuje blanokřídlý a dvoukřídlý hmyz nejen na makrofotografiích, ale také odborně vypreparovaný. Součástí expozice jsou i obrovská sršní a vosí hnízda, slaměné úly z 19. století, dýmák a další předměty. ČTK to dnes řekla kurátorka Ivana Hradská.

"Výstavu fotografií entomologa Jana Erharta jsme doplnili ukázkami ze sbírek Západočeského muzea. Pochlubit se chceme zejména pestřenkami, které se nám podařilo získat vloni z pozůstalosti plzeňského entomologa Zdeňka Doležala. Jeho sbírka pestřenek je vědci považována za unikát," uvedla Hradská.

Pestřenky, lidově známé jako vosičky, patří mezi dvoukřídlý hmyz. Přestože se jich lidé někdy bojí, neškodí, protože nemají žihadlo ani kousací ústrojí. Naopak jsou to významní opylovači, popsáno je jich na 6000 druhů. "Získání pestřenek byl i důvod, proč jsme původní výstavu představenou v Českých Budějovicích a věnovanou blanokřídlým rozšířili právě o dvoukřídlé," dodala kurátorka.

Každému druhu hmyzu je věnována část expozice. Návštěvník například zjistí, že kromě včely medonosné existují i včely samotářské, mezi nimi třeba pískorypka. Seznámí se i se zlatěnkou, která parazituje v hnízdech samotářských včel. Detailně představeny jsou i vosy a obávaní sršni. "Ve většině lidí vyvolává paniku, pokud si u nich někde na půdě udělají sršni hnízdo. To je ale jen jednoleté, sršni se nevrací. Sršní oplozená samice, jež přezimuje, zakládá každé jaro nové hnízdo," vysvětlila Hradská.

Zajímavé jsou také informace popisující mezi lidmi ne příliš známé hrabalky, které se specializují na lov pavouků. "Hrabalka pavouka paralyzuje, vyhrabe si v písku úkryt, strčí ho tam, nanese tam vajíčko. Larva, která se z vajíčka vyklube, pak žije z de facto ještě živého pavouka," dodala kurátorka.

Představeni jsou i roupci, lumci, mravenci a další druhy. Výstava s názvem Hmyz na okraji zájmu potrvá do 30. září.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů