Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Zvonek zelený

16.03.2013  |  60× přečteno      vytisknout článek

Zvonek zelený

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Zvonek zelený (Carduelis chloris) (European Greenfinch)

Popis:
Robustní pták velikosti vrabce (délka 14-15 cm, hmotnost 28 g) s kuželovitým tlustým zobákem. Samec má olivově zelenou svrchní část těla včetně temene, žlutozelenou hruď a sytě žlutozelený spodek těla. Na vnější části křídel a po stranách kořenu ocasu jsou patrné sytě žluté skvrny. V zimě má šedý nebo šedohnědý nádech. Samice je celkově matnější, svrchu šedohnědá, na spodu šedá se žlutým nádechem a bělavým břichem. Mladí ptáci jsou zbarveni více dohněda a jsou podélně pruhovaní. Lze si je snadno splést s čížkem lesním, ale na rozdíl od nich mají žlutý kořen ocasu. Prachový šat je šedobílý.

Rozšíření:
Zvonek je rozšířen skoro po celé Evropě (v západní palearktické oblasti a na nejzazším jihozápadě východní palearktické oblasti). Částečně tažný (III-IV a X-XII). Severněji hnízdící ptáci migrují na zimu k jihu. U nás hnízdí zvonek velmi hojně a je stálý.

Prostředí:
Vyskytuje se v lesnatých i otevřených oblastech se stromy, v parcích a zahradách. Mnohdy odhání menší ptáky od krmítka.

Potrava:
V závislosti na ročním období se živí pupeny, květy, semeny a plody (hlavně bukvice a slunečnice).

Hnízdění:
Hnízdí 2x ročně (IV-VI), ptáci ve městě hnízdí již v březnu. Samička staví hnízdo v houští, křoví, jehličnatých mlazinách, mezi popínavými rostlinami při stěnách budov, často i v květinových truhlících na balkónech (na jihu hnízdící zvonci staví hnízdo v olivových hájích). Hnízdo je miskovité ze stébel a klacíků, měkce vystlané. Na stavbě hnízda se podílí i samec. Samice snáší 5-6 bělavých, tmavě hnědě tečkovaných vajec. Zatímco samička sedí na vejcích (13-14 dnů), sameček v blízkosti hnízda zpívá a provozuje své svatební lety až do konce hnízdění. Oba rodiče krmí mláďata z volátek rozměklými semeny po dobu 12-14 dnů.

Poznámka:
Hlas je krátké "gyk" (nebo "kip"), často složené do trylku "gyk gyk gyk..." Zpívá z vyvýšeného posedu nebo během krouživého vlnivého letu. Zpěv je jednotvárné nosové "dzí" střídané zvučnými trylky. Mláďata žebrají o potravu opakovaným "dýl dýl dýl".

Foto://www.ptacisvet.cz/index.phpbrowser=nn&menutype=Reduced&special=None&action=Detail&skupina=Druh&detail=Zvonek+zelen%FD

ZDROJ.www.ptacisvet.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist