Pátek, 17. května 2024

Nástrahy proti slimákům mohou být pro psy nebezpečné

Nástrahy proti slimákům mohou být pro psy nebezpečné

ČIŽP tímto informuje spotřebitele o zvýšení počtu případů otrav psů způsobených požitím přípravků na hubení slimáků.

Podle požadavků chemické legislativy (chemický zákon č. 350/2011 Sb. nebo nařízení č. 1272/2008 - CLP) nemusí být tyto chemické směsi z hlediska škodlivých účinků na zdraví zpravidla klasifikovány jako nebezpečné. Otravy psů souvisí s látkou "metaldehyd", který je v přípravcích na hubení slimáků obsažen v malém množství. Podle údajů získaných z toxikologických databází je zřejmé, že psi mohou být daleko citlivější na účinky metaldehydu než jiní obratlovci. Přestože dodavatelé těchto chemických směsí uvádějí na obalech varování nebo údaje o nebezpečnosti pro savce (např. domácí mazlíčky, psy, kočky), dochází v některých případech k otravám psů s fatálními následky.

ČIŽP konzultovala situaci s Toxikologickým informačním střediskem (TIS), které poskytlo informace o počtu dotazů týkajících se otrav zvířat přípravky na hubení slimáků s obsahem výše zmíněného metaldehydu: v roce 2012 obdrželo TIS 9 dotazů (z toho 1 od veterináře), v roce 2013 již 13 dotazů (z toho 6 dotazů od veterinářů) a v letošním roce ke dni 12. 6. již 13 dotazů (5 od veterinářů).

Následkem lokálního působení metaldehydu dochází k podráždění sliznice zažívacího traktu vedoucímu až ke vzniku gastroenteritidy, dále se po 1 - 3 hodinách po požití objevují příznaky podráždění centrální nervové soustavy, případně křeče, může se vyvinout i poškození jater a ledvin.

ČIŽP tímto doporučuje spotřebitelům zacházet s těmito směsmi obezřetně zejména na místech přístupných dětem nebo zvířatům a dále pečlivě číst údaje na označení těchto směsí, stejně jako na příbalových letácích, kde bývají uvedeny důležité informace (i nad rámec povinností vyplývajících z chemické legislativy) o aplikaci a rizicích souvisejících s jejich používáním.

Jana Rambousková

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů