Úterý, 4. června 2024

18. květen - Den fascinace rostlinami

Přiblížit lidem zajímavý svět rostlin a práci vědců, kteří jej zkoumají, je cílem Dne fascinace rostlinami, který se koná od roku 2012 a pořádá jej Evropská organizace pro rostlinnou biologii (EPSO).

18. květen - Den fascinace rostlinami

Cílem Dne fascinace rostlinami je seznámit veřejnost s aktuálními výzkumy a ukázat, proč jsou rostliny, stromy i byliny důležité a čím jsou zajímavé. A také zasvětit co nejvíce lidí po celém světě do tajů v oblasti botaniky, zahradnictví, zemědělství a lesnictví.

Jaký hluk vydávají rostliny, jak vypadá největší semínko nebo co všechno se dá vyčíst z letokruhů odhalí experti Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze u příležitosti Dne fascinace rostlinami. Akce se uskuteční v pražské botanické zahradě v ulici Na Slupi v pátek 17. května od 9:30 do 16:30. Mimo interaktivní program jsou pro návštěvníky připravené také komentované prohlídky skleníků. ČTK o tom informoval mluvčí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) Michal Andrle.

Stánky a interaktivní expozice přiblíží, co všechno může ovlivnit klíčení rostlinných semen. Vliv může mít například slaná voda, červené či modré světlo, tma i kyselý déšť. Návštěvníci si budou moct prohlédnout klíčící semínka z blízka pod mikroskopem.

Pomocí mikroskopu budou moct lidé také pozorovat vlákna rostlinného původu, pletiva, buněčnou strukturu stěn a mimo jiné princip syntézy celulózy. Odborníci zájemcům představí paleobotaniku, tedy rostlinné fosílie v časových a systematických souvislostech.

Letokruhy pomáhají vědcům odhalit, jak se v minulosti měnilo klima nebo jak stromy reagují na kyselé deště. Návštěvníci akce budou moct také zjistit, které rostliny aktuálně kvetou v české přírodě a pokusit se je zařadit do správného druhu. V dalším stánku budou experti představovat řasy z vzorků z nedaleké Vltavy i z jezírek v botanické zahradě. V pokusném skleníku představí katedra experimentální biologie rostlin svou práci zaměřenou na masožravé rostliny.

Kromě interaktivního programu jsou plánované komentované prohlídky skleníků, na které je z kapacitních důvodů nutná předchozí rezervace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů