Pátek, 26. dubna 2024

Školáci uklízeli Chomutov s nadšením i respektem k přírodě

Školáci uklízeli Chomutov s nadšením i respektem k přírodě

V rámci celorepublikového projektu ,,Ukliďme Česko" jsme se zapojili do společné akce a výzvy města a rozhodli se, že přispějeme svou aktivitou a připravili se na úklid Chomutova, který jsme odstartovali 17.4.2015. Jako původní a nám nejbližší vytypovanou lokalitu jsme měli Beethovenovu ulici - směr hřbitov, psí útulek a louka za poliklinikou. Tato lokalita však byla městem posouzena jako vhodná pro úklid občanů města, který byl naplánován o den později, 18.4.2015. A protože je nepořádku všude dost, rozhodli jsme se pro náhradní oblast - ulice Školní - Vodních staveb - palackého - Beethovenova.

Do společného úklidu se zapojilo 42 žáků školy a 4 učitelé. Ač by se to nezdálo, za hodinku a půl jsme naplnili přes deset velkých pytlů nepořádkem, který lidé běžně odhodí a neřeší. Mezi smutnými nálezy byly boty, oblečení, videokazety, podlahová krytina, kus koberce, klíček od kufříku, sklo, spousta papírků a ještě více vajglů.

chomutováci

Některé nálezy nás až zarážely. Celkem potěšující bylo, že mezi odpadem nebyly injekční stříkačky. Asi nejsmutnějším nálezem pak byla mrtvá sýkorka, která paradoxně do přírody patří. Celou akci jsme pojali i s humorem a respektem k přírodě. Jakožto správní ošetřovatelé a strážci přírody jsme se vyzbrojily vhodným oděvem a myšlenkou. Myslíme si, že naše fotografie hovoří za vše.

Akce se nám moc líbila a užili jsme si ji. Bylo by fajn, kdyby se k nám přidali i další a ještě lépe, kdybychom si uvědomili, co a kde z ruky upustíme. A ještě jeden vzkaz ,,Kuřáci, neházejte vajgly na zem. Stačí, že to musíme dýchat...".


Mgr. Martina Nováková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů