Pátek, 29. března 2024

V Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou

V Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou

V pražských Bohnicích by mohlo vzniknout ekologické centrum s rozhlednou. Má být u severního vchodu botanické zahrady, s níž chce spolupracovat. ČTK to zjistila z dokumentace k posouzení vlivu na životní prostředí EIA podanou firmou United Architect Studio. Svou rozhlednu má v areálu také botanická zahrada. Nová by od ní byla si půl kilometru.

"Navrhovaný areál s ekologickým centrem a klubovnou bude propojen se stávajícím areálem botanické zahrady, a to nejen dopravně ale především tematicky," píše se v dokumentu. Bude v něm kromě centra klubovna, dětské hřiště či restaurace. Stavba by měla být zahájena v letos v prosinci, ukončena v září příštího roku.

Nepravidelná budova ekologického centra bude koruny okolních stromů přesahovat v průměru o pět metrů, klubovna je plánovaná jako prosklená. "Z hlediska architektonického řešení je zde snaha o návrh jednoduchých moderních objektů, které by svým vzhledem zapadaly do prostředí lesního porostu," uvádí v dokumentu investor. Rozhledna bude ocelový tubus s pláštěm z vodovzdorné překližky.

Svou vlastní rozhlednu před dvěma lety otevřela také botanická zahrada. Šestitunová ocelová rozhledna z dílny Čestmíra Sušky stojí v severní části botanické zahrady, asi 500 metrů od navrhované novostavby. Uvnitř potrubí je vřetenovité schodiště a povrch tubusu zdobí dekorativní otvory, z nichž je možný výhled ven. Zahrada za dílo zaplatila přes tři miliony korun.

Další rozvoj areálu plánuje i přilehlá botanická zahrada. Nový ředitel botanické zahrady Oldřich Vacek ve své koncepci dalšího rozvoje nastínil čtyři velké investiční akce za stovky milionů korun. Kromě rozšíření areálu Západ, Sever a stavby výstavního pavilonu v areálu Jih plánuje také zajištění dostatečného zdroje zálivkové vody, protože v současné době se pro závlahy využívá pitná voda.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů