Úterý, 19. března 2024

Problém zálohování výkonu z obnovitelných zdrojů v Chile přivádí zpět do hry tepelné elektrárny

Problém zálohování výkonu z obnovitelných zdrojů v Chile přivádí zpět do hry tepelné elektrárny

Ekonomové a podnikatelé specializovaní na oblast energetiky v Chile pokračují v analýze důsledků licitace ze srpna 2016 na dlouhodobé kontrakty pro regulované zákazníky. Licitace se týkala kontraktů na dodávky energie od roku 2021 na dalších 20 let a objevily se nabídky cenově tak nízké, že s nimi nepracovaly žádné předchozí modely.

Výsledná průměrná cena 47,6 USD za MWh znamenala pokles o 40 % ve srovnání s rokem 2015. (Licitace ze srpna 2016 se týkala objemu 12 430 GWh.)

Struktura kontraktů přidělených na dodávky 12 430 GWh od roku 2021

(Kliknutím obrázek zvětšíte)

Vítězové licitace (tabulka v závěru zprávy) se vyznačují kromě dosud nevídaně dumpingových cenových nabídek rovněž poměrně překvapivou strukturou úspěšných nabídek na budoucí dodávky. Chilští investoři a podniky působící v oblasti výroby energie přijali s překvapením skutečnost, že celých 45,5 % budoucích kontraktů od roku 2021 na 20 let bylo uděleno projektům větrných elektráren.

Podle prvních poplašných reakcí se zdálo, že ekonomicky únosné a perspektivní budu už v Chile pouze obnovitelné zdroje a v jejich rámci především elektrárny větrné. Následné investigativní analýzy však ukázaly, že situace zdaleka není tak jednoznačná a že přetrvávají příležitosti pro zahraniční i české dodavatele i v oblasti elektráren tepelných a vodních. Důvody následují níže.

Potřeba zálohování přivádí investice i do ,,klasické" energetiky

Analýzy průběhu licitace ze srpna 2016 naznačily, že se do značné míry jednalo o strategický boj o budoucí trh. Firmy, které nabízely ceny těsně okolo 29 USD za jednu MWh, tak činily s vědomím, že se pravděpodobně jedná o výkupní cenu pod hranicí výrobních nákladů. Ale postupovaly tak na základě výhodných úvěrů ze zahraničí (údajně arabské státy) a s nejvyšší pravděpodobností s cílem vydobýt si tímto agresivním manévrem místo na trhu na úkor tradičních dodavatelských firem.

Nedlouho po panice, kterou vyvolala tato licitace, se energetický trh v Chile vrací do standardnější podoby. Především je nutno mít na zřeteli, že 12 430 GWh, které Národní komise pro energii (CNE) přidělila na léta 2021-2041 v kategorii dodávek pro regulované zákazníky, představuje pouze cca čtvrtinu reálného potenciálu výroby energie v Chile.

Realita je však taková, že firmy zodpovídající za zbývajících 75 % (a které nic nevyhrály) nezaniknou. Podle chilských analytiků tyto firmy přežijí díky alternativním kontraktům pro soukromé subjekty na trhu neregulovaném. Na tomto trhu budou také převládat realističtější ceny, nežli ty, které ovládly srpnovou licitaci. V rámci těchto 75 % výrobců energie v Chile je významné množství podniků, které mohou být kupci technologií nebo služeb z ČR.

Odborníci z oboru energetiky upozornili záhy po zveřejnění nezvyklé struktury vítězných nabídek z licitace ze srpna 2016 na skutečnost, že tento dosud nevídaný boom větrné energetiky musí mít zákonitě důsledky pro strukturu záložních zdrojů. V rámci obnovitelných energií je eolická zvláště náročná na potřebu zálohování stabilnějšími zdroji (tepelné a vodní elektrárny). Paradoxně tak bude sekundárním příznakem masivního rozvoje eolické energie v Chile nutnost investovat do obnovy a rozvoje elektráren tepelných a vodních.

Prvním významným podnikem, který zareagoval na tento trend je COLBUN, který patří do skupiny Matte (třetí nejvýznamnější holding v Chile po skupinách Luksic a Cencosud). Podle kalkulací firmy COLBUN založených na údajích Národní komise pro energii (CNE) by mělo v Chile do roku 2021 připadat 22 % energie na obnovitelné zdroje. Rychle stoupající podíl větrné energie vyvolá poptávku po záložních zdrojích stabilního výkonu. Proto COLBUN připravuje významné investice do modernizace své nejstarší tepelné elektrárny Nehuenco poblíž přístavu Valparaíso (nyní 870 MW). Připravují se výměny turbín a kotlů, což by mohly být příležitosti pro dodavatele z ČR.

Podle chilského ekonomického listu DIARIO FINANCIERO lze očekávat podobnou potřebu modernizací u dalších tepelných elektráren v Chile. S rostoucí potřebou záložních zdrojů pro eolickou energii a s postupujícím propojením přenosových sítí v Chile nadále poroste i význam elektráren vodních.

Pro bližší informaci uvádíme tabulku s přesnými údaji, které podniky uspěly v licitaci ze srpna 2016:

Quién ganó la licitación
Empresa Energía Adjuducada (GWh) % Adjudicado Precio adjudicado (USS/MWh) MW s apróx. Tecnología
AELA/Mainstream 3 454 27 41,1 941 Eólica
ENDESA 5 918 48 50,7 0 Mix existente
WPD 786,8 6 50,5 365 Eólica
Ibereólica 1 034,8 0 50,5 510 Eólica
Acciona 506 4 54, 201 Eólica
OPDE 176 1 38,1 68 Solar/Hidro
Cox Energy 264 2 52,7 120 Solar/Hidro
SolarPack 280 2 29,1 100 Solar
Besalco 10,4 0 71 2 Hidro
TOTAL 12 430 100 47,6 2307

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Santiagu de Chile (Chile).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů