Pátek, 26. dubna 2024

Státní spořitelní banka Oščadbank začala vydávat Ukrajincům úvěry na kotle na tuhé palivo

Státní spořitelní banka Oščadbank začala vydávat Ukrajincům úvěry na kotle na tuhé palivo

Za dva měsíce poskytla banka 232 úvěrů na kotle na tuhé palivo na částku ve výši cca 4 mil. UAH (cca tis. EUR). Průměrná částka jednoho úvěru činila 17,2 tis. UAH (cca 860 EUR). Ilustrační obrázekNejvíce úvěrů bylo vydáno spotřebitelům v Sumské, Lvivské a Ternopilské oblastech.

Program předpokládá úhradu půjčovatelům části úvěru, na což ukrajinská vláda udělila 50 mil. UAH (2,5 mil. EUR) ze státního rozpočtu. Úvěr se poskytuje na dobu do 36 měsíců , přičemž úroková sazba dosahuje 25 % p.a. a závazný vlastní příspěvek půjčovatele stanoví 10 % z ceny kotle. Minimální částka úvěru je 1 tis. UAH (50 EUR) a maximální stanoví 30 tis. UAH (1,5 tis. EUR).

1. Potenciální půjčovatel si vybere v prodejně zboží a po obdržení faktury ji předá bankovní institucí spolu se všemi doklady nezbytnými k získání úvěru.

2. Po proceduře posouzení případu rozhoduje banka o poskytnutí úvěru.

3. Půjčovatel uhradí prodejci první závazný příspěvek ve výši 10 % ceny kotle a podává do banky příslušné potvrzující doklady.

4. Po uzavření úvěrové smlouvy poskytuje banka půjčovateli úvěr formou převodu úvěrových prostředků na účet prodejce a půjčovatel následně předloží bance doklad potvrzující převzetí kotle od prodejce.

5.Státní agentura pro energetickou efektivitu a úsporu energií Ukrajiny (http://www.saee.gov.ua/) následně uhradí bance prostředky na úhradu každému půjčovateli do 20% jistiny, nejvíce ale 5 tis. UAH

Tyto prostředky budou poukázány na běžný účet půjčovatele zřízený v bance Oščadbank.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Kyjevě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů