Úterý, 19. března 2024

Nejvíce žárovek se rozsvítí v domácnostechv Olomouckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji

Nejvíce žárovek se rozsvítí v domácnostechv Olomouckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji

V českých domácnostech se denně rozsvítí 66,5 milionu světelných zdrojů: wolframových žárovek (42 %), kompaktních ,,úsporek" (31 %),,,halogenek" (11 %) či stále častěji LED žárovek (10 %). Oproti loňsku jich v domácnostech přibylo 2,5 milionu,a to zejména v rodinných domech. Vyplývá to z podzimního průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1208 respondenty*.

,,Nejvícesvětelných zdrojů se rozsvítí v Olomouckém, Jihočeském a Královéhradeckém kraji, kde jich na domácnost připadávíce než 21. Naopaknejméně jich svítí v kraji Plzeňském, Pardubickém a na Vysočině, kde je průměr domácnosti okolo jedenácti. Oblibě se těší hlavně kompaktní zářivky, ale největší dynamiku růstu vykazují LED žárovky. Neúsporným zdrojůmsvětladlouhodoběvévodí wolframové žárovky," shrnuje Zuzana Adamcováze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

grafRoste zejména dynamika nákupu úsporných zdrojů světla, které už představují téměř polovinu (46 %) světelných zdrojů. Neúsporné zdrojesice stále převažují(54 %), ale jsou postupně nahrazovány energeticky méně náročnými alternativami.

Průzkum ukázal, že Češi se světlem více experimentují a přemýšlí nad vytvořením lepší světelné pohody. Nejčastěji si lidé přidali světla v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici. ,,Dokupují nejen nové žárovky, ale pořizují si i více svítidel, zejména různé lampy a přenosná svítidla. Největší zájem je o svítidla s vestavěnými LED žárovkami," vysvětluje Zuzana Adamcová.

33 % ,,úsporek" skončilo na skládce, nikoli v recyklaci

Domácnosti se kromě nákupů nových světelných zdrojů zbavují těch nefunkčních: jen letos jich vyřadily 16,4 milionu kusů. Z toho 2,8 milionu představovaly kompaktní zářivky, které je kvůli malému obsahu toxické rtuti nutné nechat ekologicky recyklovat.

,,Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel, třetinu úsporek (33 %) lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 % materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje," dodává Zuzana Adamcová.

Nicméně i tak se daří Čechům dosahovat nadstandardní míry recyklace ,,úsporek": ,,Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které se Česká republika teprve chystá zavést," dodává Zuzana Adamcová. Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů.

graf

Počet sběrných míst stále roste

V Česku je nyní k dispozici přes 4400 sběrných míst. ,,Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace ,,Kam s ní?", kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu. Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů