Úterý, 19. března 2024

FINSKO: Firma chce využít zbytky vánočních hodů jako zdroj energie

FINSKO: Firma chce využít zbytky vánočních hodů jako zdroj energie

Finsko je podle britského deníku Independent průkopníkem získávání energie z obnovitelných zdrojů. Nepřekvapí tedy, že finská společnost Neste plánuje ekologické zužitkování všeho, co zbude ze štědrovečerní tabule. Kampaň zaměřená na využití tohoto specifického druhu odpadu dostala název Kinkkutemppu neboli Kouzlení se šunkou. V jejím rámci mohou finské rodiny odevzdávat tučné odřezky šunky a další tuky, které se jim nechce konzumovat. V rafinerii Porvoo se pak změní v ekologickou naftu.

Podle inženýrů z Neste by tuk z jedné šunkové kýty mohl pohánět ve formě nafty vozidlo asi dva kilometry. Vzhledem k tomu, že každé Vánoce se ve Finsku vyrobí sedm milionů kilogramů šunky, jedno auto by jen z tohoto tuku třikrát objelo zeměkouli. Šéf Kinkkutemppu Osmo Kammonen se domnívá, že jde o první projekt tohoto druhu na světě. ,,Časem se nespotřebované tuky z kuchyně budou používat v dopravě zcela běžně," řekl Independentu. ,,Určitě to problém s emisemi oxidu uhličitého nevyřeší, ale oceán také tvoří malé kapky. Někde je třeba začít," dodal.

Kinkkutemppu je neziskovou organizací, má však k dispozici rafinerii, skládky odpadů, obchodní síť, tukové závody, chemičku i čističku odpadních vod. Zisk z ekologické ,,vánoční" nafty by šel podle ředitele firmy na charitu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů