Úterý, 19. března 2024

Nové vedení od Ústí u Vsetína na Valašskou Polanku zvýší spolehlivost dodávek elektřiny

Nové vedení od Ústí u Vsetína na Valašskou Polanku zvýší spolehlivost dodávek elektřiny

Kompletně modernizované vedení vysokého napětí z Ústí u Vsetína do Valašské Polanky zvýší spolehlivost dodávek elektřiny a zároveň umožní rozvoj průmyslovým firmám v regionu. Za rekonstrukci pětikilometrového úseku, která trvala několik měsíců a skončila na sklonku loňského roku, zaplatila společnost ČEZ Distribuce 12 milionů korun.

Důvodem rekonstrukce nebyl jen špatný technický stav, ale také aktivita několika firem v Leskovci, která si do budoucna zřejmě vyžádá navýšení odběru v regionu. ,,V části vedení jsme proto přidali jeden potah vodičů a zvýšili kapacitu distribuční soustavy takzvaným dvojvedením, tedy dvěma souběžnými a na sobě nezávislými systémy vodičů," řekl člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

,,Je to vlastně neviditelná investice, ale pro náš region velmi potřebná. Navíc nejde o jednorázovou záležitost, ale bude sloužit další desítky let všem občanům i firmám v obci a celém regionu," reagovala na aktivitu energetiků starostka Leskovce Jana Šťastná.

V rámci rekonstrukce se v celém pětikilometrovém úseku vyměnily ocelové stožáry i betonové sloupy za nové typy, zásadní byla také náhrada původních vodičů za vodiče s vyšším průřezem, což zvýší přenosovou schopnost distribuční soustavy.

,,Stávající linka byla hodně zatížená. Rekonstrukcí došlo k jejímu odlehčení a vytvoření přenosové rezervy, pro naše odběratele to bude znamenat zejména vyšší spolehlivost dodávek elektřiny," dodal Pavel Šolc.

Výstavba vedení na Vsetínsku je pokračováním investic Skupiny ČEZ, které reagují na restrukturalizaci průmyslu na Moravě. Od energetiků se očekávají kvalitní dodávky do nově vznikajících zón i pro další firmy, které v regionu rozšiřují svou výrobu. ČEZ Distribuce na to reaguje koncepční modernizací rozvoden i elektrického vedení.

Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů