Pátek, 26. dubna 2024

EU k těžbě frakováním

EU k těžbě frakováním

Ve zprávách se mluví o hydraulickém štěpení neboli "frakování" - těžbě plynu z břidlic z podzemních skal pomocí kapalin pod vysokým tlakem. S cílem uklidnit obavy veřejnosti, chránit životní prostředí a zajistit, aby se v Evropě tyto zdroje používaly efektivně, doporučila Evropská komise soubor klíčových zásad.

V Evropě se hydraulické štěpení doposud provádí jen v malém měřítku a komerční produkce plynu z břidlic zatím neexistuje. Některé členské státy EU však mají zájem o prozkoumání toho, jaké hospodářské příležitosti jsou spojeny s jejich zdroji plynu z břidlic: Dánsko, Německo, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Spojené království již průzkumné práce zahájily.

Mnoho potenciálních rizik spojených s procesem - například možná kontaminace vody, znečištění ovzduší a emise skleníkových plynů - se může dostat za hranice jednotlivých států. Na základě externích studií, veřejných konzultací a průzkumů veřejného mínění EU rozhodla, že jsou nutná opatření na evropské úrovni, a vzhledem k tomu, že jde o rychle se rozvíjející obor, umožňuje rychlou akci sada doporučení - třebaže nejsou závazná. I když zde mohou být nějaké hospodářské příležitosti, jsou pravděpodobně omezené, a energetická účinnost a zdroje obnovitelné energie jsou i nadále zásadní pro energetickou bezpečnost a klimatickou strategii Evropy.

Plánovat, posuzovat, sledovat, informovat

"Komise žádá členské státy, aby do konce roku 2014 informovaly o činnostech v oblasti frakování a o bezpečnostních opatřeních. A formou veřejně dostupného přehledu bude porovnávat situaci v různých členských státech, které tyto zdroje chtějí rozvíjet."

"Plyn z břidlic je v některých částech Evropy nadějí, ale také zdrojem obav veřejnosti," vysvětlil evropský komisař pro životní prostředí Janez Potočnik. Komise proto doporučuje, aby členské státy plánovaly všechny kroky a pečlivě posuzovaly rizika pro životní prostředí. Je nutné sledovat dopady, a proto by se měla pečlivě měřit kvalita místního ovzduší, vody a půdy - a také strukturální integritu vrtů -, a to ještě před zahájením frakování. Dále pro zmírnění dopadů a rizik by se měly dodržovat osvědčené postupy, jako je kontrola a jímání emisí do ovzduší, včetně emisí skleníkových plynů.

A v neposlední řadě by vlády měly dbát na informování veřejnosti. Komise tato opatření podporuje tím, že členské státy žádá, aby do konce roku 2014 informovaly o činnostech v oblasti frakování a o zavedených opatřeních. A formou veřejně dostupného přehledu bude porovnávat situaci v různých členských státech, které se tyto zdroje rozhodnou rozvíjet. Přezkoumání situace v srpnu 2015 potom ukáže, zda budou ze strany EU nutná nějaká další opatření.

Více na: http://ec.europa.eu/environment/news/efe/articles/2014/03/article_20140301_01_cs.htm

ZDROJ:http://ec.europa.eu/environment/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů