Pátek, 10. května 2024

Povodí Odry zahájilo revitalizaci Sedlnice a Olešné

Povodí Odry zahájilo revitalizaci Sedlnice a Olešné

Státní podnik Povodí Odry zahájil revitalizaci vodních toků Sedlnice (km 0,000-3,200) a Olešná (km 6,800-9,500). Obě stavební akce budou hrazeny z Operačního programu životní prostředí. Celková hodnota nákladů bude 26 milionů Kč. Realizace těchto projektů bude dokončena do října 2015.

Revitalizace vodního toku Sedlnice, ř. km 0,000-3,200 (dle TPE)

Revitalizace se bude týkat úseku mezi zaústěním toku Sedlnice do řeky Odry a železničním mostem v obci Sedlnice. Tok v tomto úseku protéká katastrálními územími Studénka nad Odrou, Nová Horka, Bartošovice a Sedlnice. V minulosti byl vodní tok v tomto úseku významně zregulován napřímením a odstraněním původních meandrů. ,,Účelem této stavby je rozvolnění toku do okolních pozemků mimo trasu stávajícího napřímeného koryta a umožnění oboustranné migrační prostupnosti pomocí balvanitého skluzu. Původní koryto bude v nejdelším úseku stavby zasypáno, povrch ohumusován a oset travním semenem, v částech budou ponechány vodní tůně nebo mělké průlehy, které budou mírně odlehčovat průtok při povodních. K realizaci zpevněných částí bude použito přírodních materiálů, a to zejména dřeva a kamene," vysvětluje investiční ředitel státního podniku Povodí Odry Miroslav Janoviak s tím, že celkové náklady na tuto stavbu budou 16 milionů Kč.

Revitalizace vodního toku Olešná, ř. km 6,800-9,500

Revitalizace toku Olešná bude probíhat rozrameněním toku a doplněním usměrňovacích patek v obloucích. Součástí stavby budou také nutné vegetační úpravy, jako jsou mýcení porostů a vysázení druhově vhodnější náhradní výsadby. Náklady na tuto akci budou 10 milionů Kč.

,,Státní podnik Povodí Odry patří v našem regionu mezi nejúspěšnější žadatele o poskytnutí dotačních prostředků z Operačního programu životního prostředí. Dlouhodobě také spolupracujeme s Agenturou pro ochranu přírody a krajiny. Výsledkem spolupráce je úspěšná realizace těchto projektů, které se významným způsobem podílejí na zvýšení kvality životního prostředí v našem regionu," dodává na závěr Janoviak.

Kontakt pro bližší informace:

Mgr. Miroslav Janoviak, LL.M.

investiční ředitel státního podniku Povodí Odry

Tel.: 596 657 298, e-mail: Miroslav.Janoviak@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů