Sobota, 27. dubna 2024

Unikátní nanotechnologie pro čistější Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Nové materiály z nanoželeza pomohou se sanací podzemních vod a půdv areálu ústecké chemičky...

Unikátní nanotechnologie pro čistější Ústí nad Labem

Od 18. listopadu se v areálu Spolku pro chemickou a hutní výrobu, akciová společnost v Ústí nad Labem (Spolek) uskuteční ověřování dvou unikátních nových materiálů z nanoželeza, které přispějí k vyčištění zdejších kontaminovaných podzemních vod a horninového prostředí. ,,Vývoj těchto dvou typů nanočástic byl možný jen díky velkorysé spolupráci špičkových českých badatelských pracovišť. Vedle našeho pracoviště se na něm podílely Univerzita Palackého v Olomouci, Technická univerzita v Liberci, Masarykova univerzita v Brně a firma NANOIRON v současnosti jedinečný český výrobce železných nanočástic," uvedl ředitel Divize výzkumu a vývoje firmy AQUATEST a.s. RNDr. Petr Kvapil, Ph.D.

Pro ověření nových materiálů z nanoželeza bylo vybráno celkem sedm lokalit po celé Evropě, z nichž dvě jsou právě v areálu ústeckého Spolku. Aplikace nanomateriálů proběhne pod dozorem pracovníků firmy AQUATEST a.s. za spoluúčasti partnerů projektu z Německa, Rakouska, Norska a České republiky. "Těší nás, že díky naší dlouholeté spolupráci se společností AQUATEST a.s. na intenzívní sanaci podzemních vod v našem výrobním areálu bude Ústí nad Labem a právě ústecká chemička svědkem tohoto významného experimentu, jenž by mohl znamenat průlom ve vývoji nových metod využívání nanotechnologií v oboru sanací horninového prostředí," dodal výrobní ředitel Spolku Ing. Jan Dlouhý.

Tento český výzkum se stal základem nového evropského projektu NANOREM, který sdružuje přední světová pracoviště v oboru nanotechnologií a světové odborníky v oblasti výzkumu a vývoje nanoželezaz České republiky, Německa, Holandska a řady dalších zemí, včetně Izraele, USA a Číny.

S pozdravem

Roman Gallas

Asistent ředitele společnosti AQUATEST a.s.

Doplňující informace:

S dalšími dotazy se můžete obrátit přímo na dr. Petra Kvapila (e-mail: kvapil@aquatest.a.s., tel. 00420 737 667 261). Vaši případnou účast na této akci domluvte, prosím, rovněž s dr. Kvapilem na výše uvedeném e-mailu nebo telefonním čísle.

Nanotechnologie je označení technického oboru, který se zabývá studiem a využíváním technologií a materiálů v měřítku nanometrů. Nanomateriály používané ve Spolchemii jsou železné částice nanoskopických rozměrů s mimořádnou reaktivitou, které po zasáknutí do horninového prostředí dokážou rozkládat kontaminaci přítomnou v podzemní vodě. Částice elementárního železa umějí rozkládat nebezpečné organochlorované polutanty, organická rozpouštědla, pesticidyi toxické kovy. Aplikují se buď přímo do horninového prostředí a podzemních vod nebo nalézají využití při zvyšování účinnosti filtračních materiálů při odstraňování výše uvedených látek z kontaminovaných vod. Současný výzkum se soustřeďuje na zvýšení reaktivity, zlepšení migračních vlastností, zvýšení stability v suspenzi a vývoj doprovodných technologií pro přípravu, aplikaci a monitoring nanočástic.Nanočástice od českého výrobce jsou v celosvětovém měřítku v současnosti jediným dostupným produktem vyráběným a dodávaným ve velkých objemech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů