Úterý, 19. března 2024

MŽP dá 100 milionů na ekologické inovativní projekty na boj se suchem či smogem

Začíná příjem žádostí v Národním programu Životní prostředí na tzv. ekoinovace...

MŽP dá 100 milionů na ekologické inovativní projekty na boj se suchem či smogem

Chytré nápady - projektové náměty, které pomohou například lépe čelit suchu, povodním, smogu či neefektivnímu využívání odpadů, bude Státní fond životního prostředí ČR přijímat do konce června letošního roku. O dotace se mohou hlásit obce, kraje, ale také vysoké školy či veřejné výzkumné instituce ad. Připraveno je pro ně celkem 100 milionů korun.

,,Naše nová výzva cílí na rozvoj konceptu chytrých obcí a měst, s nímž jsme začali v loňském roce a jehož cílem bylo povzbudit obce k přípravě chytrých a inovativních projektů v oblasti nakládání se srážkovými a odpadními vodami. Letos se chceme posunout ještě o krok dál a otevřít dveře inovacím, které budou znamenat přínos i pro další oblasti životního prostředí. Hledáme inovativní, průkopnické projekty, které využívají jiné než tradiční technologie. Chceme, aby pilotní projekty, které ve výzvě uspějí a jejichž přínos bude ověřen, byly následně přenášeny do běžné praxe. Konkrétně by se měly zaměřit na řešení současných naléhavých výzev spojených např. se suchem, povodněmi, klimatickou změnou, smogem, odpady apod. Zaměření výzvy je opravdu široké a jsem velmi zvědav, s jakými inovativními nápady žadatelé přijdou," prozrazuje náměstek pro fondy EU a dobrovolné nástroje Jan Kříž.

,,Projektové náměty s návrhem nových postupů a technologií se mohou věnovat například hospodaření s vodou, sběru a nakládání s odpady, zlepšení ovzduší, využívání obnovitelných zdrojů energie nebo optimalizaci dopravy," dodává náměstek Kříž.

Podporu získají pouze projekty, které využívají techniku či metodu, jež není běžně používána na území České republiky a která nabízí potenciální přínos v oblasti životního prostředí.

Úspěšní žadatelé mohou na své chytré projekty získat dotaci až 75 % z celkových způsobilých výdajů, maximálně až 50 milionů korun. Výzva je dvoukolová. Projektové náměty mohou zájemci posílat na Státní fond životního prostředí ČR od 13. února do 30. června 2017.

,,Žadatelé nejprve předloží své projektové návrhy, které posoudí odborná expertní komise jmenovaná ze zástupců Ministerstva životního prostředí, Státního fondu životního prostředí ČR a z řad nezávislé odborné veřejnosti. Komise z přihlášených záměrů vybere projekty, které doporučí k podpoře. Fond následně písemně vyzve úspěšné předkladatele k podání žádosti o dotaci," upřesňuje Petr Valdman.

Výzva je určená pro obce, kraje a městské části hlavního města Prahy, organizační složky státu a státní příspěvkové organizace, svazky obcí, ale i příspěvkové organizace územních samosprávných celků, obecně prospěšné společnosti založené městem nebo krajem ad. [1].

Dokumenty k výzvě č. 2/2017: https://www.sfzp.cz/sekce/866/k-vyzve-2-2017/

Poznámky:


[1] Projekty mohou podávat dále spolky a pobočné spolky založené obcí či krajem, veřejné výzkumné instituce, vysoké školy, akciové společnosti vlastněné z více než 50 % obcí či krajem a společnosti s ručením omezeným vlastněné z více než 50 % obcí či krajem.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů