Pátek, 29. března 2024

SVS dokončila všech 20 čistíren, 750 milionů eurodotací nedostane

SVS dokončila všech 20 čistíren, 750 milionů eurodotací nedostane

Severočeská vodárenská společnost (SVS) už převzala všech 20 čistíren odpadních vod, které musela rekonstruovat kvůli vstupu do EU. I s kanalizacemi stály dohromady 4,5 miliardy korun. Zhruba 750 milionů Kč mělo přijít z evropských fondů, jenže z toho už definitivně sešlo. ČTK to dnes potvrdil ředitel investičního oboru SVS David Votava.

Ztráta dotací znamená, že i v dalších letech bude voda na severu Čech zdražovat tempem kolem 7,5 procenta. Už teď přitom patří severočeská voda mezi jedny z nejdražších v zemi.

SVS dnes převzala poslední z dvacítky rekonstruovaných zařízení, čistírnu v České Kamenici za 68 milionů korun. Velký investiční projekt se dělal od roku 2005 a měl zařídit, aby v celém Ústeckém a Libereckém kraji odpovídala vypouštěná voda přísným normám, k nimž se Česko při vstupu do EU zavázalo.

Teď ale dokončení nikdo příliš neslaví. Jiné vodárenské společnosti totiž tak vážně normy nebraly a nic závažného se jim nestalo. A SVS nedostane ani původně očekávané evropské dotace. "Ta věc už je na konci, obdrželi jsme dopis od ministerstva životního prostředí, ve kterém jsme informováni, že administrace našich projektů byla ukončena. Bavíme se o zhruba 750 milionech korun," řekl Votava. Z Operačního programu životní prostředí tak nedostaly vodárny ani korunu.

Vedení vodáren ujišťuje, že situaci zvládne bez skokového zvýšení cen vody, protože investice už byly provedeny a firma za ně splácí úvěry. Chybějící tři čtvrtě miliardy ale zřejmě spotřebitelé zaplatí. SVS totiž má stanovené rozmezí meziročního růstu cen a kdyby dotace přišly, nemusela by jeho horní hranici 7,5 procenta využít. "Přísné limity, k nimž se ČR snaživě zavázala, tak zaplatili paradoxně obyvatelé severních Čech," řekl začátkem května mluvčí firmy Jiří Hladík. Cena vody v regionu je jedna z nejvyšších v ČR, pro letošek 83,3 koruny za metr krychlový.

S čerpáním dotací mají problém hlavně firmy, které mají na provozování sítě nasmlouvanou jinou společnost. Je to i případ SVS, jejímiž akcionáři jsou obce Ústeckého a Libereckého kraje, její síť ale provozují Severočeské vodovody a kanalizace, v nichž má majoritu Veolia. Na síť je připojeno 1,08 milionu obyvatel. O peníze přišli i žadatelé z jiných částí Česka, celkem jde o 1,6 miliardy korun. Podle ministerstva za to může jiný výklad podmínek, který zastává Evropská komise. Na vodohospodařské stavby bylo určeno v celém Česku zhruba 50 miliard korun.

Jan Beránek

Zdroj:ČEÚ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů