Pátek, 26. dubna 2024

ČHMÚ chce za 300 milionů obnovit zařízení na měření ovzduší

ČHMÚ chce za 300 milionů obnovit zařízení na měření ovzduší

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) chce obnovit celorepublikovou síť zařízení na měření kvality ovzduší, bude to stát 300 milionů korun bez DPH. Většina peněz půjde z EU. ČTK to sdělil Jan Macoun z ČHMÚ. Technika by měla být nakoupena do srpna příštího roku.

Celkově plánuje ústav nakoupit stovky měřicích kontejnerů na techniku, analyzátory pro měření koncentrací škodlivin, přenosné kalibrátory či automatické prachoměry. "Novou technikou bude osazeno cca 130 měřicích lokalit, přičemž na 94 lokalitách z uvedených 130 bude měřena alespoň jedna znečišťující látka v automatickém režimu," popsal Macoun.

Obnovena tak bude celá monitorovací síť, ústav si nechá jen zlomek přístrojů, a sice ty, které nakoupil v posledních letech. Ostatní technika je totiž stará až 20 let, neodpovídá směrnicím a těžko se na ni shánějí náhradí díly.

Ústav už vypsal veřejnou zakázku na nákup techniky za 258 milionů korun bez DPH. Celková cena projektu 300 milionů korun bude z 85 procent hrazena z EU, konkrétně z operačního programu Životní prostředí. Deset procent pak uhradí stát, zbylých pět procent poskytne Státní fond životního prostředí.

ČHMÚ je zřizován ministerstvem životního prostředí. V roce 2012 hospodařil s rozpočtem půl miliardy a zaměstnával kolem 760 lidí. Ústav vydává kromě předpovědí počasí a hydrologických předpovědí také údaje o stavu ovzduší a především varování v případě blížícího se extrémního počasí, například silného deště, větru nebo sucha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů