Pátek, 26. dubna 2024

Revoluce v ochraně ovzduší: továrny za smogu vypnou

Revoluce v ochraně ovzduší: továrny za smogu vypnou

Obyvatelé Ostravska to dobře znají. Se zimou přicházejí inverze a spolu s nimi doslova nedýchatelno. Letos ale lidem svitla naděje. Když bude nejhůř, může kraj díky nové smogové vyhlášce omezit provoz znečišťovatelů.

Očekávaná novela vyhlášky s přívlastkem smogová ve čtvrtek vstoupila v platnost. Lidé na Ostravsku - regionu s nejznečištěnějším ovzduším - v ní vidí konkrétní nástroj, kterým se dá pohrozit velkým znečišťovatelům a donutit je, aby byli k životnímu prostředí ohleduplnější.

Jak tedy bude fungovat? Vyhláška stanovuje limity vedoucí až k možné regulaci činnosti zdrojů znečišťování ovzduší. Novinkou je to, že mezi sledované látky, které mohou k tomuto omezení vést, nyní patří i polétavý prach označovaný zkratkou PM10, který je zde nejproblematič­tější.

"Prvním krokem je takzvané upozornění pro znečišťovatele. To se bude vydávat v situaci, kdy hodnoty PM10 překročí čtyřiadvaceti­hodinový průměr sta mikrogramů na metr krychlový. Regulace se pak bude vyhlašovat při překročení sto padesáti mikrogramů na metr krychlový," vysvětlil Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Jak rozsáhlá mohou být opatření v případě překročení limitů, bude podle Jitky Pilbauerové z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí záviset na charakteru zdroje znečištění.

"Může se jednat například o dočasné krátkodobé pozastavení některých prašných činností, intenzivní čištění komunikací či zkrápění povrchů. Tato opatření jsou prováděna do doby, dokud není signál regulace odvolán," sdělila Pilbauerová s tím, že informace o vyhlášení a odvolání signálů se vydává na základě informací z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Miroslav Novák, náměstek hejtmana kraje pro oblasti životního prostředí, ale nevidí možnost, že by se přistoupilo k regulaci například ve zdejších hutních kolosech, jako příliš reálnou. Ovzduší totiž podle něj nikdy nebývá špatné po celých čtyřiadvacet hodin.

"Aby byl špatný stav ovzduší tak dlouhodobý, že se bude dát přistoupit k regulaci, to se tady nikdy nestalo. Vždycky přijdou nějaké změny povětrnostních podmínek, které ovzduší zlepší. Tím ale nechci říct, že tato situace nastat nemůže," sdělil Deníku Novák s tím, že pokud by tato situace skutečně přišla, bude kraj připraven k regulaci sáhnout.

Podle Jiřího Bílka, ale i Libora Černikovského z ostravské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu však k takovým situacím na Ostravsku v zimních měsících během smogové inverze naopak dochází běžně. "Čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace PM10 v našem kraji každou zimu překračují na mnoha místech navrhovaný zvláštní limit, který by vedl k regulaci," shodli se Bílek s Černikovským.

"Smogová vyhláška je nová záležitost a bude potřeba ji odzkoušet. To, že do ní byl zařazen polétavý prach, je však považováno v souvislosti s naším regionem za zásadní," dodal ještě Jiří Bílek.
"Ovzduší škodí zdraví dětí," napsala doktorka primátorovi

Dětská lékařka Eva Schallerová z obvodu Radvanice a Bartovice je známá svým bojem za zlepšení ovzduší na Ostravsku. Nyní přišla s otevřeným dopisem, ve kterém hrozí žalobami, pokud se stav nezlepší.

"V okamžiku, kdy v mém terénu první dítě onemocní rakovinou, podám ze své funkce dětské lékařky žalobu u mezinárodního soudu jak na Mittal Steel Ostrava, tak také na všechny, kteří současnou děsivou situaci neřešili, ačkoliv o ní byli informováni!!!"

Otevřený dopis začínající tímto varováním nyní adresovala primátoru Ostravy Petru Kajnarovi známá dětská lékařka z nejznečiště­nějšího městského obvodu Radvanice a Bartovice (RaB) Eva Schallerová. Ve svém dopise upozorňuje, že počet dětí s respiračními potížemi či astmatem v její ordinaci rok od roku přibývá. Alarmující je podle ní i nejnovější zjištění švýcarských vědců, podle kterých polétavý prach v ovzduší může narušit vývoj plic dítěte už v těle matky.

Bude se primátor psaním od Evy Schallerové zabývat? "Paní doktorka určitě dělá užitečnou práci tím, že na problém se zdejším ovzduším opakovaně upozorňuje. Tato problematika je ale složitější a přesahuje kompetence města," sdělil Deníku Petr Kajnar. Nárok lidí na zdravé životní prostředí totiž podle něj garantuje Listina základní práv a svobod. O to, aby byly imisní limity dodržovány, případně se zpřísňovaly, by se tak měl podle jeho slov postarat především stát.

"Chceme tlačit na to, aby stát v tomto ohledu dělal více. Uvažujeme, že na něj kvůli zdejšímu špatnému ovzduší podáme žalobu," vyjádřil se dále primátor s tím, že věc má ale i druhou stranu mince. "Ministerstvo životního prostředí má nástroje, jak nastavit limity třeba i na nulu. Pak by ale mohla nastat situace, že by se továrny zavřely, a s tím by přišla obrovská nezaměstnanost, narůst kriminality. To by Ostravě také neprospělo," dodal Kajnar.

Havířovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů