Pátek, 26. dubna 2024

Německu nezbude nic jiného než reaktory znovu spustit

Německu nezbude nic jiného než reaktory znovu spustit

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy

Neumím si představit, že by takto nesmyslně odstavila reaktory třeba Francie, reaguje v rozhovoru pro HN na utlumení výroby energie z jaderných elektráren v Německu Jaroslav Míl. Prezident Svazu průmyslu a dopravy stál ještě jako šéf společnosti ČEZ na přelomu tisíciletí u dostavby a spuštění Temelína.

HN: Odstavení některých německých jaderných reaktorů se okamžitě projevilo na cenách silové elektřiny obchodované na německé či české burze. Jedná se jen o krátkodobý výkyv?

Neumím si představit energetickou firmu, která by nevyužila této příležitosti ke zvýšení cen a následně k zisku. Růst cen elektřiny a jeho rychlost je vždycky vyšší než eventuální pokles, ten trvá podstatně déle a málokdy se vrací na původní hodnoty.

HN: Jak vysoký by nakonec mohl být růst cen elektřiny? Kontrakty na krátkodobé dodávky elektřiny vzrostly až o 18 procent.

To bych si netroufl odhadnout, třeba naše energetická burza je hodně malinká, je ovlivněna silou jednoho hráče. Takže hodně záleží na tom, co s tím udělá stát, potažmo ČEZ.

HN: Akcie ČEZ vzrostly za dva dny o 2,6 procenta, vydělá firma na situaci?

ČEZ to pomůže k vyššímu zisku. Ve chvíli, kdy váš konkurent v Německu dělá nebo je nucen dělat neracionální rozhodnutí, vy na tom vyděláte.

HN: Jak situace zasáhne český průmysl?

Doporučoval bych vyčkat, až se situace uklidní. Jinak dojde ke zdražení vstupů, dejme tomu o pět procent. Což postihne zejména obory, které mají minimální marže. Celý systém vytváření celoevropského trhu a přístupu a hodnocení toho, co je relevantním trhem pro dot-čené území, je hodně pochybný. Z toho následně vyplývá i způsob obchodování s elektřinou, který pro českého spotřebitele není optimální. Nikdy jsem se s tím netajil.

HN: Považujete německou reakci za přehnanou?

Odstavovat něco, aniž vím, že je to špatné, jen kvůli panující atmosféře, je populismus, politická slabost a hloupost. Někdo z německých politiků by měl lidem říct, že to znamená zdražení elektřiny. Dále to způsobí ztráty energetickým firmám. A navíc, pokud bude na elektrárnách něco potřeba doplnit či upravit, budete těžko hledat argument pro veřejnost, že je možno elektrárny znovu uvést do provozu a opatření realizovat dodatečně. Může to trvat měsíce či roky.

HN: Jedná se podle vás v Německu jen o dočasný stav?

Nic jiného jim nezbude. Neexistuje pro ně v takovémto objemu elektrické energie adekvátní náhrada, která by se byť přiblížila k výrobním cenám, jaké mají jaderné elektrárny v Německu. Ve Švédsku kdysi dali stovky milionů dolarů na studie na to, jak nahradit jadernou energii, a zjistili, že není nahraditelná, aniž by došlo k velkým škodám na životním prostředí či dramatickému nárůstu cen elektrické energie. Neumím si představit, že by takhle nesmyslné rozhodnutí udělala Francie.

HN: Jaký bude mít havárie vliv na výstavbu nových bloků v Temelíně?

Dopad to mít bude, Evropská unie bude pod tlakem přehodnocovat jadernou energetiku a její rozvoj. Takže se budou upravovat standardy, což pochopitelně ovlivní všechny povolovací procesy. Pro Temelín to bude komplikace. Ale pokud stát bude chtít, aby je ČEZ postavil, tak ji prostě postaví. Každá taková věc jako havárie v Japonsku je komplikací pro výstavbu nových reaktorů. Naše země mohla výrazně posílit svůj vliv postavením třetího a čtvrtého bloku Temelína už dříve. Ne všechny okolní země budou chtít, abychom takto posílili. Je to o politické vůli, o ničem jiném. Samotný ČEZ bude fungovat tak, jak funguje, a bude spokojený i bez dostavby Temelína. Vliv třetího a čtvrtého bloku by byl především na bezpečnostním ukotvení a stabilizaci této země uprostřed Evropy.

AUTOR: Petr Býma
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů