Úterý, 19. března 2024

Prezident Klaus podepsal atomový zákon

Prezident Klaus podepsal atomový zákon

Prezident Václav Klaus minulý týden podepsal zákon, který Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) umožní vybírat poplatky od provozovatelů jaderných zařízení, na něž v rámci své činnosti dohlíží. Zákon však počítá s výjimkami, na které se poplatky vztahovat nebudou. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

SÚJB kontroluje kromě celkem šesti jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně bezpečné zacházení s radiací u zhruba 8000 dalších držitelů povolení podle atomového zákona. Novela atomového zákona ale současně stanoví, že od poplatků budou osvobozeny vysoké školy a veškerá zdravotnická zařízení, která provoz svých nukleárních zařízení hradí z veřejného zdravotního pojištění. Osvobození se má vztahovat na instituce zabývající se vědou a výzkumem, pokud získávají peníze z veřejných rozpočtů a Evropské unie.

Například povolení k výstavbě jaderného zařízení má stát až 150 milionů korun. V případech prvního povolení k provozu jaderného zařízení nebo naopak povolení k jednotlivým etapám vyřazování z provozu stanoví novela horní hranici poplatku na úrovni 60 milionů korun.

Prezident dnes také podepsal zákon, díky němuž vybrané obce zřejmě získají až čtyři miliony korun ročně jako kompenzaci za to, že se na jejich katastrálním území bude zkoumat vhodnost vybudování úložiště radioaktivních odpadů. Příspěvek by se měl týkat 24 vytypovaných obcí.

Průzkumné práce v každé lokalitě mají podle předlohy trvat maximálně dva roky, měly by skončit v letech 2015 až 2016. Peníze budou poskytovány od okamžiku schválení příslušného průzkumného území. Zahájení průzkumu ale bude záležet na souhlasu příslušných obcí. V dosavadních místních referendech výstavbu úložiště ovšem neodmítlo v nejlepším případě 2,5 procenta lidí.

Průzkumné práce se mají podle novely uskutečnit ve čtyřech ze šesti zvažovaných lokalit, jimiž podle Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) jsou Březový potok a Čertovka v Plzeňském kraji, Čihadlo a Magdaléna v Jihočeském kraji a Horka a Hrádek na Vysočině.

Česko v současnosti vyhořelé jaderné palivo skladuje v meziskladech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů