Pátek, 26. dubna 2024

E.ON a RWE chtějí po Německu miliardy za odklon od jádra

E.ON a RWE chtějí po Německu miliardy za odklon od jádra

Provozovatelé německých jaderných elektráren požadují po berlínské vládě odškodné 15 miliard eur (385 miliard Kč) za to, že loni rozhodla o předčasném uzavření jaderných provozů v Německu do roku 2022. Napsal to dnes německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Jeden z provozovatelů se kvůli tomu už obrátil na německý ústavní soud, který se jeho stížností podle listu zabývá velmi vážně.

Ústavní stížnost podala společnost E.ON, která podle deníku vyčíslila škody na nejméně osm miliard eur. Tuto sumu agentuře Reuters potvrdil i mluvčí firmy. V podobné rozsahu se pohybují nároky koncernu RWE, který se podle FAZ chystá na ústavní soud obrátit ještě tento měsíc.

K postupu konkurentů se prý chce připojit rovněž švédský Vattenfall, který doposud mluvil jen o žalobě na německý stát před rozhodčím soudem Světové banky v USA kvůli zmařeným investicím.

Nejprve musí ústavní soudci potvrdit, že rozhodnutím vlády kancléřky Angely Merkelové byla skutečně porušena německá ústava. Příslušný senát ústavního soudu plánuje podle FAZ tento týden zaslat stížnost společnosti E.ON kabinetu, Spolkovému sněmu a dalším 63 institucím, aby k ní zaujaly stanovisko. Podle pozorovatelů to dokazuje, že nejvyšší soudní instance v zemi bere stížnost provozovatele velmi vážně, uvedl FAZ.

Vláda kancléřky Merkelové rozhodla o uzavření všech jaderných elektráren v Německu v reakci na loňskou havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima. Nejstarší německé jaderné provozy byly utlumeny okamžitě, zbývající budou postupně odstavovány od roku 2015. Berlín plánuje jádro nahradit větším využíváním elektráren na fosilní paliva a obnovitelných zdrojů energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů