Čtvrtek, 18. dubna 2024

EU má nové logo pro biovýrobky, od léta bude povinné

EU má nové logo pro biovýrobky, od léta bude povinné

Od 1. července musí být logem opatřeny všechny balené bioprodukty vyrobené v jedné členské zemi EU.

Evropská komise vyhlásila včera vítěze soutěže na logo pro bioprodukty v EU. Vítězný návrh vytvořil student z Německa Dusan Milenkovic, jehož logo v podobě listu s evropskými hvězdami získalo 63 procent hlasů. Během uplynulých dvou měsíců se online hlasování, v němž se vybíral nový symbol bioproduktů ze tří finalistů, zúčastnilo na 130 000 lidí.

Od 1. července 2010 bude logo v EU povinné u všech balených bioproduktů, které byly vyrobeny v jednom z členských států EU a splňují stanovené normy. Pro dovážené výrobky bude logo nepovinné. Vedle označení EU bude povoleno používání dalších soukromých, regionálních či národních log.

V nejbližší době bude pozměněno nařízení o ekologickém zemědělství tak, aby jedna z jeho příloh obsahovala ustanovení o novém logu.

"Soutěž pomohla zviditelnit produkty ekologického zemědělství a díky ní teď máme logo, které je přijatelné pro každého," prohlásila eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelová, která přišla s návrhem vyhlásit soutěž na nové logo.

Vítězné logo vzešlo z celoevropské soutěže, do níž se mohli zapojit studenti škol zaměřených na umění a design. Téměř 3500 předložených návrhů hodnotila porota složená z mezinárodně uznávaných odborníků. Nejzdařilejší tři loga byla zveřejněna na internetových stránkách soutěže www.ec.europa.eu a o vítězném logu rozhodlo online hlasování, které skončilo 31. ledna 2010.

Logo znázorňuje hvězdy EU seskupené ve tvaru listu na zeleném pozadí. Jde o velmi jednoduchý symbol obsahující dva jasné prvky, jimiž jsou příroda a Evropa. Autor vítězného loga a výherci druhé a třetí ceny budou oceněni Generálním ředitelstvím Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova. Udílení cen se uskuteční v červenci v Bruselu. Tři vítězové obdrží peněžité ceny 6000, 3500 a 2500 eur.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů