Pátek, 19. dubna 2024

Jak vybrat správný olivový olej?

Jak vybrat správný olivový olej?

Výběr olivového oleje

Rozeznat pravý olivový olej od falšovaného není tak snadné, jak by se snad mohlo zdát. Někdy je to možné spolehlivě zjistit jen za pomoci laboratorních analýz. V obchodech bychom se však měli spolehnout na to, že kvalita je důsledně kontrolována a oficiálně doložena.

Co zjistíme na první pohled

Při nákupu olivového oleje hraje velkou roli již samotný materiál obalu. Extra panenský a panenský olej je prodáván převážně ve skleněných lahvích, které ve spojení s lákavou etiketou působí už samy o sobě atraktivním dojmem.

Olivový olej je velmi citlivý na světlo, proto bychom měli dávat přednost lahvím s tmavým zabarvením před průhlednými a světlými. Doma bychom ho pak měli uskladnit na tmavém a chladném místě.

Barva a hustota "tekutého zlata" již tak směrodatná není. Může se totiž velmi lišit v závislosti na podmínkách pěstování a sklizně oliv i způsobu jejich zpracování. Podle barevného odstínu tedy nelze usuzovat na kvalitu oleje.

Označení "Light olive oil" upozorňuje na lehké, svěží zabarvení oleje. Nevypovídá tedy samozřejmě o nižším obsahu tuku, jak jsme zvyklí u jiných výrobků.

Nemusí nám vadit ani případný zákal nebo usazeniny. Vznikají podchlazením oleje během skladování v obchodech a při pokojové teplotě se zase spolehlivě rozpustí.

Co na olivový olej prozradí etiketa

Údaje na etiketě jsou pro nás nejdůležitějším vodítkem, měli bychom jim tedy věnovat dostatek pozornosti.

Druhy olivového oleje

V první řadě by nemělo chybět přesné označení druhu oleje, který může být "extra panenský", "panenský" nebo jenom "olivový". Oleje označené jako olivové, "olive oli" nebo "olio d´oliva", bývají směsí olejů, nejčastěji rafinovaného a panenského, a mohou být chemicky upraveny. Informovat by nás o tom měl nápis "Made from refined olive oils".

Prostým vylouhováním zbytků z výroby olivového oleje vzniká olej z pokrutin, zvaný "POMACE" nebo "SANSA d´oliva". Jistě vás nepřekvapí, že konzumací tohoto druhu oleje neposloužíme ani svým chuťovým buňkám, ani svému zdraví!! (Přesto jsou jej supermakety plné..)

Acidita olivového oleje

Acidita neboli kyselost vypovídá o obsahu volných kyselin, které nepříznivě ovlivňují celkovou kvalitu oleje. Tento číselný údaj je tedy pro nás jednoznačným vodítkem. Najdeme ho u panenských olejů a bývá někdy uveden přímo jako "Ukazatel kvality".

Nejlepší produkty by neměly obsahovat více než pouhé 1 % těchto kyselin. Při aciditě pod 0,3 % můžeme mluvit o vynikajícím oleji.

Trvanlivost olivového oleje

Nezapomeneme si prohlédnout dobu trvanlivosti, která by neměla být delší než 18 měsíců od data výroby. Olivový olej je poměrně trvanlivý, takže nám v zavřené lahvi po tuto dobu bez problémů vydrží. Po otevření však začne ztrácet svoji výraznou chuť.

Olej se doporučuje spotřebovat v ideálním případě do jednoho roku, nejpozději však do dvou let ode dne plnění.

Cena olivového oleje

Zkušenost určitě většinu z nás naučila nedůvěřovat příliš nízké ceně výrobků. V případě olivového oleje to platí dvojnásob a rozhodně bychom neměli váhat připlatit si za kvalitu.

U panenských olejů můžeme jako podezřele nízkou označit cenu pod 100 Kč za půl litru, u rafinovaných olejů je zase zbytečné platit více než 50 Kč za jeden půllitr.

ZDROJ: www.vareni.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů