Pátek, 29. března 2024

Přestaňme se strefovat do bio

Diskuse o bioproduktech už v Česku dosahují vášní srovnatelných s náruživostí hokejových fanoušků.

Přestaňme se strefovat do bio

Úvahy na téma, zda je bio užitečný trend, krátkodobý módní výstřelek pro bohaté, nebo jen obchodnická lest, nám neuškodí. Zejména pokud se díky nim podaří nastartovat zájem o kvalitu potravin obecně. Ještě záslužnější bude, když tyto úvahy nasměrují naši pozornost na dopady, jež má naše spotřebitelské chování na prostředí, ve kterém žijeme.

Více než o marketingových bublinách však zatím rozpravy svědčí spíše o spotřebitelské nevyzrálosti a naší neschopnosti angažovat se tam, kde to v jiných evropských zemích spotřebitelé běžně dokážou.

Zatímco napříč společností probíhají emotivní rozbory na téma biopotraviny a zdraví, pozitivní vliv bioprodukce na životní prostředí nikdo nezpochybňuje. Možná proto nám konvenční jablka z Nového Zélandu krev nevzkypí. Ne všude je ale import potravin, které je možno vyprodukovat i v místě prodeje, tak běžný jako v Česku.

To, že naši západní sousedé své lokální bio mají prostě více rádi, potvrdí každý z českých výrobců, který se kdy snažil na jejich trhy proniknout. Například prodat plato českých vajíček na rakouském trhu je téměř neproveditelné.

Češi jsou v tomto ohledu nenároční. Kritika dovážených biopotravin, putujících křížem krážem světem, je z mnoha důvodů oprávněná. Logice věci by proto odpovídal o to větší zájem spotřebitelů o lokální produkci (nejen té v biokvalitě). Skutečnost taková ale není.

Pro mnohé tuzemské zákazníky je stále překvapením, že adresa výrobce na obalu nutně neoznačuje místo, odkud ve skutečnosti potravina pochází. O tom, že česká biozebra na výrobku nerovná se česká biopotravina, ani nemluvě.

Na rozdíl od nás má Rakušan, Němec či Brit k dispozici kvalitní systém značení. Rozezná z něj nejen, zda se jedná o biopotravinu, ale i zda suroviny, ze kterých výrobek pochází, jsou lokálního původu. Za jejich existenci nevděčí příkazu Evropské unie, ale cílenému zájmu a tlaku ze strany svých spotřebitelů.

Malá sdružení (nejen eko) farmářů typu odbytových družstev, která úspěšně existují ve vyspělých zemích, v Česku téměř nejsou. Možnosti vyjednávání výhodnějších cen, dlouhodobá spolupráce s místními obchody nebo provoz vlastních prodejen s lokálními produkty využilo za posledních několik let českého bioboomu minimálně ekofarmářů. Také >>prodej ze dvora<<, je v porovnání s našimi západními sousedy mizivý.

Pro menší rodinné farmy přitom mohou tyto formy prodeje v budoucnu představovat (a pro některé už představují) nezanedbatelný příjem do rodinného rozpočtu. Aby tomu ale tak bylo, potřebují farmáři angažovaného zákazníka ochotného vyrazit nejen >>do dvora<<. Zjistíte-li, že tam je k mání česnek, sice menší, ale zato pálivý, ten importovaný z Číny prostě necháte v regálu ležet.

Jestli výsledkem biománie bude víc fungujících rodinných ekofarem, zdravá půda s vyváženým obsahem organických složek nebo pitná voda bez nadměrné koncentrace dusičnanů, proč by nám měl biostyl vadit? Nastartuje-li >>šílenství biomatek<< zájem o kvalitní lokální potraviny a zlepšení desítkami let pošramocené image zemědělců, bez kterých by tu jídlo koneckonců nebylo, mohli bychom se, myslím, do bio konečně přestat strefovat.

AUTOR: Kateřina Čapounová
úsek životního prostředí, Ministerstvo zemědělství ČR

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů