Středa, 24. dubna 2024

MZe zprovoznilo internetové stránky, které propagují biopotraviny

MZe zprovoznilo internetové stránky, které propagují biopotraviny

Ministerstvo zemědělství spustilo nové internetové stránky www.mesicbiopotravin.cz, na kterých lidé najdou informace o biopotravinách a ekologickém zemědělství. Informační kampaň je součástí projektu "Září - měsíc biopotravin a ekologického zemědělství", přičemž letos je zaměřena na rozmanitost biopotravin. Jejich prodej v předchozích letech v Česku prudce rostl, loni jej ale zpomalila hospodářská krize.

"Chceme ukázat, že ekologické zemědělství se vyznačuje rozmanitostí, ať už v samotném pěstování a chovu zvířat, výrobě biopotravin, ale i v možnosti zapojit se do vzniku produktů například dobrovolnickou prací," sdělila dnes ČTK mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.

Kromě článků o ekologickém zemědělství či receptů z biopotravin obsahují internetové stránky také formulář, který umožní zemědělcům, výrobcům i dalším organizátorům propagovat jejich akci mezi spotřebiteli. "To je také hlavním cílem měsíce biopotravin - představit veřejnosti běžný den ekozemědělce a vysvětlit hlavní přednosti biopotravin a ekologického zemědělství," podotkla Dvořáčková.

Kromě webové prezentace akcí budou spotřebitelům k dispozici rovněž tištěné kalendáře, které budou k dostání v supermarketech, obchodech, v městských informačních centrech a také na ekologických farmách.
Září je letos v Česku již pátým rokem měsícem biopotravin a ekologického zemědělství. Cílem letošní kampaně je podpořit důvěru veřejnosti v ekofarmaření. Během září se v tuzemsku uskuteční více než šedesát akcí pro veřejnost, počínaje dny otevřených dveří na ekofarmách či přednáškami až po regionální bio dožínky a jarmarky.

Strmý růst zájmu o ekologické zemědělství a biopotraviny trvá již několik let. Počet biofarem v tuzemsku podle údajů MZe od loňska vzrostl téměř o 50 procent. Ke konci letošního prvního pololetí jich bylo 2586, zatímco ke stejnému datu loňského roku ekologicky hospodařilo 1766 zemědělců. Zároveň se zvýšila výměra jimi obhospodařované půdy, vzrostl i počet výrobců biopotravin ze 375 na 429. Strmý růst zájmu o ekologické zemědělství a biopotraviny trvá již několik let.

Tuzemští spotřebitelé za biopotraviny loni utratili 1,8 miliardy Kč. Růst trhu s biopotravinami, který v Česku trvá již několik let, ale ve srovnání s rokem 2007, kdy dosáhl 70 procent, loni výrazně zpomalil na 40 procent. Za hlavního viníka označují odborníci světovou hospodářskou krizi. Na celkové spotřebě potravin v ČR se loni biopotraviny podílely z 0,75 procenty.

Přes rostoucí řady příznivců biovýrobků existuje také množství lidí vůči nim skeptických. Například podle koncem července publikované britské studie nejsou biopotraviny zdravější než potraviny běžné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů