Čtvrtek, 28. března 2024

Na bio si v hotelech ještě počkáme

Přesto, že biotrend svou zlatou éru započal již před dvěma lety, jeho obliba se podle chování trhu opět vrací. V Německu jsou již biopotraviny nedílnou součástí nabídky hotelů a lázní. Zda má tento trend potenciál i u nás, odhaduje odborník na ekologické zemědělství a spolumajitel společnosti Sonnentor ČR Tomáš Mitáček

Na bio si v hotelech ještě počkáme

OTÁZKA: Jaký je váš názor na bioprodukty?

Bioprodukty jsou výstupy z kontrolovaného ekologické zemědělství a to je bezesporu svými technologickými postupy řešení pro dlouhodobý, setrvalý a udržitelný rozvoj na Zemi. Jde o systém hospodaření, který však nelze zkratkovitě vnímat jen jako konvenční hospodaření s vyloučením průmyslových hnojiv, pesticidů a GMO. Jedná se o variabilní technologický proces, který pracuje na udržení a zvýšení úrodnosti půdy, zvířata nedeklasuje na pouhé výrobní prostředky, při zpracování biopotravin se nepoužívají chemická aditiva atd. V kontextu ekologického zemědělství není v žádném případě cesta někam zpět, ale naopak je to udržitelná cesta kupředu, ale jiným způsobem.

OTÁZKA: Jakou si myslíte, že mají bioprodukty budoucnost a šanci se trvale usadit na českém trhu, potažmo v českých hotelech a lázních?

Bioprodukty na českém trhu mají v dnešní době již své nezastupitelné místo a setrvale rostoucí poptávka po bioproduktech i v naší republice je toho dokladem. I když podíl bioproduktů na našem trhu je neustále velmi malý (v řádu desetin procent), překročení 5% hranice zastoupení bioproduktů ve spotřebním koši sousedního průměrného obyvatele Rakouska nebo Německa je jistě k zamyšlení. Je jisté, že bioprodukty si pomalu najdou své místo i v hotelech a lázních, tak jako tomu je v sousedních německy mluvících zemích. Řetězec Biohotels je zatím výjimkou s maximálně environmentální konstrukcí již samotné stavby hotelu a plným bufetem výhradně z bioproduktů. Ve většině wellness hotelů u našich západních sousedů jsou biopotraviny běžnou součástí denního menu. S ohledem na specifičnost ekologického zemědělství v ČR pravděpodobně dojde k trochu jinému scénáři při zavádění bioproduktů do restaurací hotelů a lázní než u našich sousedů. U nás nedojde v takové míře k využití l okálních nebo tradičních regionálních biosurovin, protože existují v minimální míře. Spíše se dá očekávat, že se do těchto zařízení budou dostávat přes pochutiny - jako je biovíno, biokáva nebo biočaj, popřípadě součásti snídaňového bufetu.

OTÁZKA: Co si myslíte, že nejvíce zpomaluje případný rozmach poptávky po bioproduktech?

Největší brzda je možná v samotných spotřebitelích, kdy se již nedokáží rozpomenout, jak chutnají opravdové přírodní potraviny bez barviv, aromat a konzervantů a překrásných obalů. Trh s bioprodukty neprodělává často nazývaný bioboom, nýbrž kontinuální rozvoj. Domnívám se, že je jen otázkou času, kdy se bioprodukty stanou obecným standardem pro všechny potraviny, samozřejmě se jedná o vizi na desetiletí. Trh s bioprodukty je přesto dlouhodobě jediným odvětvím se stabilním růstem. Jeho rozmach je však pozvolný, poněvadž je technologicky více náročný než jakákoliv jiná výroba.

OTÁZKA: Pozorujete nárůst v odběrech vašich biovýrobků hotely a restauracemi oproti loňskému roku?

Ano, na příkladu provozoven biorestaurací zdravého životního stylu Rebio v Brně, Vegetariánské restaurace Maranatha v BB centru a jiných zaznamenáváme velký nárůst zájmu o čaje Sonnentor. Individuální objednávky lázeňských domů například v Luhačovicích, Mariánských Lázních apod. také evidujeme. Vidíme zde výrazný prostor zejména pro naše bylinkové čaje. Domníváme se, že spojením výjimečného čaje se špičkovou lázeňskou péčí, kterou jsme jako Češi schopni standardně poskytnout, lze dosáhnout synergických efektů. Zaznamenáváme zajímavý trend, sypané čaje ustupují nálevovým sáčkům. Logické vyústění tohoto trendu spatřujeme v rostoucí oblibě nové formy čajového obalu. Zvýšený zájem o pyramidální sáčky se zdá být rozumným kompromisem mezi sypaným čajem a klasickým sáčkem. Rostoucí poptávka po bylinkových čajích a směsích bylinkových čajů je trendem čajové sezony 2010/11. Nižší tempo růstu spotřeby jednodruhových čajů bílých a zelených kompenzuje doslova boom v oblasti směsí těchto klasických jednodruhových čajů s bylinkami. O to více nás těší například zvýšený zájem o směsi černého čaje, který jde paradoxně proti všeobecnému trendu pití černého čaje.

OTÁZKA: Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Napadá mě jediné - bojím se, že jde už opravdu o možnost přežití.

AUTOR: Věra Nováková
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů