Pátek, 29. března 2024

Soutěž Eko Bio Rodina už zná vítěze

Soutěž Eko Bio Rodina už zná vítěze

Česká republika už zná svoji Eko Bio Rodinu. První cenu získal animovaný film Recyklace, který do soutěže přihlásila Eva McLeanová, animaci vytvořil její devítiletý syn Samuel. Druhé místo obsadila rodina Kneblova, která zdokumentovala svůj alternativní způsob života, třetí místo bylo uděleno za video Jogurtíci od Adély Tanzerové. Soutěž letos poprvé vyhlásilo Ministerstvo zemědělství v rámci 7. ročníku informační akce pro spotřebitele "Září - měsíc biopotravin". Úkolem soutěžících rodin bylo tvůrčím způsobem vyjádřit vztah k ekologickému zemědělství, biopotravinám, nebo životnímu prostředí. Zároveň měli členové rodin ukázat, jak se jim daří tento vztah realizovat v praxi. Vítěze dnes vybrala porota z 25 zúčastněných rodin.

Cílem Eko Bio Rodiny je povzbudit zájem o ekologické zemědělství a biopotraviny jako o samozřejmou součást běžného rodinného života. Do soutěže dorazilo zhruba 25 výtvorů. Jsou mezi nimi koláže, fotoreportáže, výtvory z recyklovatelných materiálů, báseň, příběh, ale třeba i kečup vyrobený pouze s pomocí solární energie nebo domácí bylinkové biošťávy.

"Soutěž podporuje ekologické zemědělství a biovýrobky. Pozitivní je, že se do ní zapojují celé rodiny - od nejmenších po nejstarší členy domácností. Soutěž dokazuje, že ekologie se týká každého," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

"Zaslaná soutěžní díla ukázala, že pod pojmy eko a bio si většina rodin představí na prvním místě třídění odpadů. To je už nezbytnou součástí života běžných rodin, dokonce i těch, které nezastávají ekozpůsob života," říká organizátorka soutěže Petra Kruntorádová z vydavatelství Propolis. Dalšími nejčastějšími náměty byl nákup a zpracování biopotravin, ochrana přírody a šetření energií a vodou. "To dokládají i natočená amatérská videa s tematikou bio a eko, která se zabývají v prvé řadě tříděním a recyklací," dodává Kruntorádová.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání cen vítězům proběhlo 25. 11. 2011 v divadelním sále sokolovny v Hostivaři. Na tomto místě si také veřejnost mohla prohlédnout soutěžní díla.
Projekt finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství. Ceny do soutěže věnovali partneři projektu. Mezi cenami pro vítěze je víkendový rodinný pobyt na ekofarmě, rodinná jízdenka na vlak, aromaterapeutická masáž pro celou rodinu a množství biopotravin a fair trade produktů.

Více informací o soutěži je na stránkách www.ekobiorodina.cz.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů