Čtvrtek, 28. března 2024

Tuzemské bioproduky označí v budoucnu Česká biozebra - jasný signál nefalšované domácí kvality biovýrobků

Tuzemské bioproduky označí v budoucnu Česká biozebra - jasný signál nefalšované domácí kvality biovýrobků

Šokující zprávy o prodeji falešných biopotravin přicházející z Itálie jen dále legitimují snahu PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců vedoucí k zavedení značení výhradně tuzemských biopotravin. Ty podléhají přísným a nezávislým kontrolám českými kontrolními subjekty. Spotřebitel tak dostane jasný signál o domácím původu bioproduktu a s ním tak garantovanou jistotu, že biopotravina byla vyprodukována dle zásad a platných norem ekologického zemědělství.

"Samozřejmě chceme, aby logo `Česká biozebra` značila pouze a jenom české biopotraviny," potvrdila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Zástupci PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců o zavedení značky již jednali i s ministrem zemědělství Ing. Petrem Bendlem.

"Na základě prvních jednání se zdá, že ministr zemědělství je k zavedení tohoto kroku také nakloněn, což velmi vítáme," sdělila Kateřina Nesrstová. Od roku 2014 budou pravděpodobně "Českou biozebrou" označené české bioprodukty, a tak bude možné garantovat původ z tuzemské provenience.

Každý ekologický zemědělec či producent biopotravin v České republice podléhá minimálně jednou ročně kontrole jedné ze tří dozorových organizací. Ty jsou pověřeny k provádění kontroly v ekologickém zemědělství Ministerstvem zemědělství ČR a splňují přísná pravidla, jejichž dodržení je nutné jak k získání, tak následně i udržení akreditace. V případě pochybení při kontrole těmto dozorovým organizacím hrozí velmi vysoká pokuta.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Nová podoba "České biozebry":

biopotravina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů