Pátek, 29. března 2024

Česká biopotravina 2011 představuje odbornou porotu

Česká biopotravina 2011 představuje odbornou porotu

Jubilejní desátý ročník soutěže Česká biopotravina roku představuje odbornou porotu, která hodnotí výrobky podle stanovených kritérií - chuť, vůně, způsob zpracování a výroby, použité suroviny, celkový koncept výrobku, obal, celkový vzhled, inovativnost a použitý marketingový mix.
Přihlášené výrobky jsou hodnoceny a vybírány odbornou porotou, složenou ze známých a zkušených zástupců marketingu, potravinářství, medií, spotřebitelských sdružení a zástupců vyhlašovatele a odborných garantů soutěže.

Složení poroty soutěže Česká biopotravina roku 2011:
o Pavel Maurer, PŘEDSEDA POROTY; vydavatel prestižního výběru nejlepších českých restaurací "Maurerův výběr GRAND RESTAURANT"
o Tomáš Kreutzer, Potravinářská komora ČR, ředitel úřadu
o Kateřina Nesrstová, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, manažerka
o Jiří Urban, Bioinstitut
o Vladimír Poštulka, textař, scénárista, spisovatel a gourmet-kritik, autor knihy Labužníkův lexikon
o Eva Klánová, šéfredaktorka časopisu Retail Info Plus
o David Bouma, šéfredaktor časopisu Úroda
o Tomáš Zídek, náměstek ministra, Ministerstvo financí ČR
o Naďa Lichte, PROveletrhy s.r.o., jednatelka, zástupce veletrhu BioFach, partnera soutěže
o Marek Matocha, BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o., ředitel akreditované chemické a mikrobiologické laboratoře


Marek Matocha, ředitel akreditované chemické a mikrobiologické laboratoře společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. zdůrazňuje: "Naše společnost podporuje vysokou kvalitu a bezpečnost potravin v celém dodavatelsko-odběratelském řetězci, přístup k životnímu prostředí, a sociální zodpovědnost. Je již tradičním zlatým partnerem prestižní soutěže Česká biopotravina roku a aktivně se tak podílí na zvýšení povědomí o produktech ekologicky šetrného a udržitelného hospodaření."
"Pro všechny výrobce potravin jsou velice důležité všechny články potravinového řetězce, tzn. od zajištění kvalitní prvotní suroviny, dopravy, skladování, vlastní výroby a odbytu tak, aby si konečný spotřebitel pochutnal na prvotřídní potravině. Na výrobce bioproduktů jsou v tomto směru kladeny ještě vyšší nároky," vysvětluje Tom Václavík z agentury Green marketing, který soutěž organizuje. Biopotraviny musí samozřejmě splňovat, kromě předpisů pro ekologické zemědělství, i ostatní zákonné normy v oblasti bezpečnosti a značení potravin. Laboratoř Bureau Veritas provádí nezávislé, akreditované testování stavu potravinářských produktů nesoucích označení bio i ostatních potravin.
"Nejčastěji provádíme stanovení obsahů kontaminantů (těžké kovy, pesticidy, polyaromáty), aditiv (konzervanty, sladidla, barviva) a mikrobiologické rozbory jako např. plísně a kvasinky, E. Coli apod. Provádíme také návrhy a korektury obalů, aby splňovali zákonné normy a neklamaly spotřebitele," upřesňuje Marek Matocha.

Jaká by měla být kvalitní biopotravina? Její výroba by měla znamenat co nejmenší zátěž životnímu prostředí, měla by být vyrobena z pokud možno místních surovin a při zpracování by měly být použity tradiční šetrné výrobní postupy. Takový postup by měl zajistit vynikající chuť biopotraviny. Výrobci biopotravin by neměli klamat zákazníky dojmem, že jde o výrobek, který jim zajistí zdraví.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů