Sobota, 20. dubna 2024

Na Vysočině ještě dostatečně nečistí odpadní vodu sedm sídel

Na Vysočině ještě dostatečně nečistí odpadní vodu sedm sídel
V sedmi z 30 největších sídel na Vysočině ještě nejsou dostatečně čištěny odpadní vody. Všechny tyto problematické aglomerace ale mají schválené evropské dotace na potřebné investice nebo už přestavby provádějí, sdělil ČTK Jaroslav Mikyna z krajského odboru lesního a vodního hospodářství. Některé akce však budou zřejmě dokončeny až v roce 2011. Sídla s více než 2000 obyvateli by měla vyhovět přísnější legislativě do konce příštího roku.

O něco později bude hotova i přestavba čistírny odpadních vod v Pelhřimově, která bude stát přes 300 milionů Kč. Také tuto stavbu slíbila dotovat unie. Nyní se připravuje výběrové řízení na dodavatele. "V první polovině příštího roku bychom mohli začít, přestavba by měla být provedena během dvou let," řekl pelhřimovský místostarosta Bohumil Kovanda. Čištění odpadů v Pelhřimově už nesplňuje požadované limity, zařízení může fungovat jen díky udělené výjimce.

Další stavby budou v kraji provedeny v rámci druhé etapy velkého projektu, který se týká zlepšení čistoty v povodí řeky Dyje. Do projektu za více než 1,7 miliardy Kč je zapojeno 15 sídel z Vysočiny a z jižní Moravy. Jednu miliardu Kč dotací na jejich stavby schválila Evropská komise letos na podzim. Nová čistírna odpadních vod tak bude postavena ve Vladislavi na Třebíčsku, rekonstrukce čistírny se chystá ve Velkém Meziříčí na Žďársku.

Přestavba velkomeziříčské čistírny, včetně stavby kanalizace v místní části Mostiště, bude stát přes 400 milionů Kč. Podle starosty Františka Bradáče jsou ale tyto investice nutné pro další rozvoj města, jemuž by jinak hrozila stavební uzávěra. Stavba by měla začít v příštím roce.

Mezi největší sídla na Vysočině, která ještě chystají nebo dokončují modernizaci zařízení na čištění odpadních vod, patří také Okříšky, Žirovnice, Pacov, Hrotovice a Jaroměřice nad Rokytnou.

Z celkových 704 obcí kraje má podle údajů krajského úřadu čistírnu jen necelá čtvrtina. Podle Mikyny je zajištění čištění odpadních vod pro většinu menších obcí během na velmi dlouhou trať. Do nákladných staveb se obecní úřady mohou pustit většinou tehdy, pokud seženou dotace. O evropskou podporu na akce, které se týkají kanalizací a čistíren, požádaly jen letos na podzim asi čtyři desítky obcí s méně než 2000 obyvateli.

Zdroj ČTK, autor Věra Stejskalová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů