Pátek, 19. dubna 2024

Již třetí velký vodohospodářský projekt schválen Evropskou komisí

Již třetí velký vodohospodářský projekt schválen Evropskou komisí

Již třetí velký vodohospodářský projet byl schválen Evropskou komisí. Jedná se o první schválený velký projekt Operačního programu Životní prostředí v Karlovarském kraji. Projekt zahrnující intenzifikaci dvou čistíren odpadních vod a výstavbu nové kanalizace v Chebu a Mariánských Lázních významně přispěje zejména ke splnění limitů daných směrnicí Rady 91/271/EHS, o čištění městských odpadních vod,.

Projekt "Chebsko-environmentální opatření" se změnil v průběhu administrace žádosti z individuálního projektu, podaného v rámci 3. výzvy, na tzv. velký projekt (celkové náklady překročily hranici 25 mil eur). Ačkoliv měl projekt ztíženou administraci, byl dne 23. 7. 2009 úspěšně odeslán do Evropské komise k posouzení a dne 22. 1. 2010 bylo vydáno Rozhodnutí Evropské komise.

Příjemce podpory, CHEVAK Cheb, a.s., je zároveň vlastníkem a provozovatelem řešených vodohospodářských zařízení.

Projekt "Chebsko-environmentální opatření" je tzv. skupinovým projektem, který obsahuje následující 3 podprojekty.

  • 1. Intenzifikace čistírny odpadních vod (ČOV) v Chebu: rekonstrukce jednotlivých technologických a stavebních částí stávající ČOV napomůže k odstranění celkového dusíku, a tím i snížení znečištění recipientu - řeky Ohře - v souladu s platnou legislativou v oblasti čištění odpadních vod. Kapacita čistírny by měla být realizací navýšena ze stávajících 45860 EO na nových 65000 EO.
  • 2. Výstavba kanalizace v městské části Chebu - Švédský vrch umožní odvedení odpadních vod z uvedeného území na ČOV Cheb. Výstavbou kanalizační stoky a odvedení odpadních vod z tohoto území na ČOV Cheb se odstraní lokální hygienické závady a zlepší čistota vody Maškovského potoka, přítoku řeky Ohře.
  • 3. Intenzifikace ČOV v Mariánských Lázních: nové koncepční, stavební a technologické řešení navržené pro tuto ČOV si klade za cíl zajištění odstranění celkového dusíku, a tím i snížení znečištění recipientu - Košového potoka.

Projekt v číslech
Celkové výdaje na projekt: 646 156 125 Kč
Celkové způsobilé výdaje: 448 291 173 Kč
Podpora z FS: 381 047 497 Kč
Podpora SFŽP: 22 414 559 Kč
Délka nové kanalizace: 2,2 km
Počet rekonstruovaných ČOV: 2 (ČOV Cheb, ČOV Mariánské Lázně)

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů