Pátek, 29. března 2024

Odpadní voda z Hradce půjde do Labe čistší

Odpadní voda z Hradce půjde do Labe čistší

Do řeky Labe půjde z hradeckých odpadních vod méně dusíku a fosforu. Umožní to dokončená rekonstrukce třebešské čistírny odpadních vod se speciální dočišťovací technologií.

"Zkušební provoz zahájíme zhruba za měsíc a potrvá až do konce příštího roku," sdělil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák. "Budeme schopni daleko lépe čistit městské odpadní vody, především pokud jde o dusík a fosfor. Současnou technologií jsme se nedokázali dostat na limity, které stanovuje Evropská komise. Proto jsme hledali novou technologii," doplnil.

O dočištění odpadních vod se postará dvoukomorový postdenitrifikační filtr, do něhož je čerpána vyčištěná voda dosud odtékající do Labe. Ta v novém zařízení prochází komorami filtrů a přes vrstvu speciálně upravených kuliček polystyrenu. Na jejich povrchu jsou narostlé mikroorganismy, které z vody odstraňují právě dusík ve formě dusičnanů a přeměňují jej na plynný dusík. Ten následně vyprchá do atmosféry ve formě bublinek.

K této biochemické reakci dochází bez přístupu vzduchu a bakteriím je nutné dodávat jako zdroj živin organické látky. K tomu je využíván metanol, jehož zásobní nádrž byla postavena již v roce 2003 při první etapě rekonstrukce čistírny odpadních vod.

Druhá etapa byla zahájena koncem roku 2008 a přišla na 140 milionů korun. Část investice uhradil vlastník ze svých prostředků, 49 milionů tvořila dotace z ministerstva zemědělství a zbývajících zhruba 63 milionů korun pochází z úvěru.

Odstranění dusíku a fosforu z povrchových vod je důležité pro jejich čistotu. Tyto látky totiž způsobují zarůstání vody sinicemi.

Hradecká mechanicko-biologická čistírna odpadních vod byla postavena v první polovině 90. let minulého století. Zkušební provoz byl zahájen v roce 1995.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů