Čtvrtek, 25. dubna 2024

Třetina lidí z obcí nad Brněnskou přehradou nečistí odpadní vodu

Třetina lidí z obcí nad Brněnskou přehradou nečistí odpadní vodu

Téměř třetina obyvatel v obcích nad Brněnskou přehradou nečistí odpadní vodu. Část kanalizací se tam má stavět nebo opravovat; stát a kraj přidělily dotace na investice za 755 milionů korun. Dalších 3,5 milionu korun poskytl kraj obcím jen loni na projekty. I po dokončení aktuálně chystaných staveb však bez napojení na kanalizaci zůstane více než 10.000 lidí, tedy pětina obyvatel nad přehradou. Vyplývá to z dat zveřejněných na internetových stránkách Brna.

Česko se zavázalo k tomu, že aglomerace nad 2000 obyvatel zajistí do konce roku 2010 řádné čištění odpadních vod. Nad přehradou je tento závazek vyřešen, odpadní vodu nečistí nad přehradou obce se stovkami nebo desítkami obyvatel. Volně vypouštěná odpadní voda se však odtud pomalu dostává do Brněnské přehrady. Tam v ní obsažené látky živí sinice, které se v létě přemnožují a znemožňují rekreaci.
Nedávno vodohospodáři zahájili soubor zásahů, které mají přemnožování sinic zamezit. Celkové náklady činí 236 milionů korun, podle zástupců Brna a kraje přitom není možné takto utrácet za čištění přehrady, když nad nádrží chybějí kanalizace a čistírny. Efekt zásahů to snižuje.

Opatření zatím letos zabrala. Rekreanti si na přehradě mohou užívat sezonu, jakou po léta nepamatují, i na konci srpna hygienici kvalitu vody v nádrži hodnotí nejlepší možnou známkou. V minulých letech přitom pravidelně vyhlašovali zákaz koupání, a to obvykle kolem 20. července. Podle primátorova náměstka Martina Andera (SZ) jsou prvotní signály o efektech zásahů pozitivní, není však vyhráno. "To není otázka jednoho vypuštění a druhý rok je vše v pořádku. Příroda má obrovskou setrvačnost, bude to trvat minimálně desetiletí, než se to dostane do podoby, kterou by si asi všichni přáli," řekl nedávno ČTK.

Část znečištění se do přehrady dostává i z polí, odkud voda při deštích splachuje hnojiva obsažená v půdě. O erozním ohrožení mluví dokument například v případě Svinošic, Tasovic, Rozšíčky a Újezdu u Černé Hory na Blanensku. Také erozi budou muset samosprávy i vodohospodáři usilující o vyčištění přehrady řešit. Aktuálně na žádné protierozní stavbě nepracují.

Počet obyvatel obcí nad Brněnskou přehradou, kteří odpadní vodu řádně čistí nebo nečistí

čistí nečistí z toho budou čistit náklady na chystané stavby náklady na čištění Brněnské přehrady
35.382 15.431 5184 755 mil. Kč 236 mil. Kč


pramen:

www.brno.cz
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů