Pátek, 26. dubna 2024

Vodovody a kanalizace Břeclav neuspěly s ústavní stížností

Vodovody a kanalizace Břeclav neuspěly s ústavní stížností

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Vodovodů a kanalizací Břeclav (VaK Břeclav) kvůli pokutě 50.000 korun za chybnou zakázku na výstavbu čistíren odpadních vod na Dyji. Zakázkou se v minulosti zabýval antimonopolní úřad. Vodárny požadovaly po soudu zrušení jeho pravomocného rozhodnutí. ČTK z internetových stránek ÚS zjistila, že soud firmě nevyhověl.

Zkoumaný tendr se týkal části C projektu na výstavbu čistíren odpadních vod v oblasti Velkých Pavlovic, Kobylí, Pohořelic a Hustopečí. Antimonopolní úřad nejdříve rozhodl ve prospěch zadavatele. S tím ale nesouhlasil jeden z neúspěšných uchazečů sdružení firem společnost D.I.S., spol. s r. o. a Angerlehner Hoch - und Tiefbau Gesellschaft m. b. H. Firmy se proto obrátily na Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud. Ten případ vrátil antimonopolnímu úřadu.

V lednu 2010 ÚOHS případ uzavřel s tím, že VaK Břeclav porušily zákon o veřejných zakázkách v několika bodech. Podle rozhodnutí ÚOHS mohly podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky netransparentní dílčí kritéria "záruční doba" a "plán jakosti pro provedení stavby". Nabídky v těchto kritériích nebyly hodnoceny v souladu se zákonem. VaK Břeclav dostaly pokutu, protože mezitím uzavřely smlouvu s firmami Skanska CZ, a. s. a Dopravní stavby Brno, s. r. o.

Poté co ÚOHS ve svém druhém druhostupňovém rozhodnutí konstatoval porušení zákona o zakázkách, podaly VaK Břeclav žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Firma ale nezaplatila soudní poplatek. Řízení tak bylo zastaveno, kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu podána nebyla. Nevyužití všech dostupných opravných prostředků bylo jedním z důvodů odmítnutí ústavní stížnosti, která byla podána opožděně.

VaK Břeclav podle informací z usnesení soudu hrozí, že budou muset vrátit peníze poskytnuté na projekt z unijních fondů a státního rozpočtu. "Zůstanou-li napadená rozhodnutí nedotčena, bude nucena vrátit poskytnutou dotaci na realizaci veřejné zakázky, v důsledku čehož bude pro stěžovatelku úhrada díla v plném rozsahu likvidační," uvádí se v usnesení Ústavního soudu.

Celkový projekt výstavby čistíren odpadních na Břeclavsku stál 57,1 milionů eur (podle aktuálního přepočtu 1,394 miliardy korun). Podle webových stránek VaK Břeclav byl zaměřen zejména na čistírny odpadních vod v Břeclavi, Podivíně, Mikulově, Valticích, Lednici, Hustopečích, Velkých Pavlovicích, Kobylí a Pohořelicích. VaK Břeclav sena ústavní soud obrátil ve dvou případech. Kromě zmíněného neuspěl před časem i se svým podáním ohledně etapy výstavby v Lednici, Valticích a Mikulově. Stavba byla dokončena letos.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů