Pátek, 26. dubna 2024

Síť čistíren na dolním Labi je hotová, dnes převzali tu v Lounech

Síť čistíren na dolním Labi je hotová, dnes převzali tu v Lounech

Síť čistíren odpadních vod na dolním toku Labe je prakticky hotová. Severočeská vodárenská společnost (SVS) dnes v Lounech převzala poslední ze šesti staveb, které byly do projektu zahrnuty. Rekonstrukce tamní staré čistírny stála zhruba 208 milionů korun a počítá až s dvojnásobným počtem obyvatel města. Do čistoty vody v Labi ještě promluví poslední velká čistírna v Litvínově na Mostecku, která je také prakticky hotová a bude otevřena 9. prosince.

Voda v Labi a jeho přítocích už dávno nehýří všemi barvami, jak tomu bylo v posledních dekádách plánovaného hospodářství. "Čistota vody se se stavem ze 70. a 80. let nedá ani srovnávat. Všechny stavby financujeme ze svého a snažíme se dostát přísné legislativě, k níž se Česká republika zavázala při vstupu do EU," řekl dnes ČTK generální ředitel SVS Miroslav Harciník. Do konce letošního roku se ještě otevře velká čistírna v Litvínově, pak se SVS zaměří na vodovody a úpravny pitné vody.

Lounská čistírna je výrazně naddimenzovaná. Město má necelých 19.000 obyvatel, zařízení je ovšem koncipováno pro 40.000, a to kvůli okolním vesnicím i předpokládanému růstu počtu obyvatel. Součástí prakticky znovu postavené čistírny je i malá elektrárna na bioplyn, který se tvoří ze zhuštěného kalu, a do Ohře má vypouštět čistší vodu, než v řece na přítoku do Loun teče.

Protiváhou za čistotu je ovšem vysoká cena vody, která se letos vyšplhala už na 70 korun za metr krychlový. "Voda v severních Čechách je skutečně šestá nejdražší, ale je to dané právě investicemi a jejich náročností. Na rozdíl od jiných se snažíme legislativě opravdu dostát," dodal Harciník. Sféra působnosti SVS zahrnuje téměř celý Ústecký a Liberecký kraj a čítá zhruba 1,05 milionu obyvatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů