Neděle, 5. května 2024

Přírodní čištění odpadních vod

Dvě nové publikace o přírodě blízkém čištění vod přináší ekologický institut Veronica. "Přírodní čištění vody" nabízí řešení především pro malé obce či skupiny domů, "Domovní čistírny odpadních vod" přináší nápady pro majitele rodinných domů.

Přírodní čištění odpadních vod

Kořenové čistírny odpadních vod, půdní filtry, vsakování vody, strojní čistírny a bezodtoké systémy. Publikace "Domovní čištění odpadních vod" a "Přírodní čištění vody" vysvětlují principy fungování zmíněných opatření. Ta jsou vhodná jak pro rodinné domy bez napojení na kanalizaci, samoty či chaty a chalupy, tak pro obce, jež doposud obecní čistírnu nemají.

Jak ještě pomoci vodě

I přesto, že kvalita vody v českých řekách a potocích od 90. let stoupá, stále ještě existuje řada možností, jak kvalitu vody i nadále zlepšovat. Jednu z rezerv představují menší obce do 2 000 obyvatel, jež zatím nemají podle právních předpisů povinnost vybudovat obecní čistírny odpadních vod. O ekologicky příznivé nakládání s vodou se v těchto obcích bez čistíren odpadních vod mají postarat občané. To však v praxi mnohdy nefunguje příliš dobře. Přírodní způsoby čištění odpadních vod představují vhodné řešení.

Čištění vody na vsi...

Publikace "Přírodní čištění vody" nabízí základní informace o přírodním čištění povrchových a odpadních vod na úrovni obcí nebo skupin několika domů. Titul rovněž seznamuje čtenáře s modelovým příkladem - obecní kořenovou čistírnou odpadních vod v Hostětíně navštívenou i princem Charlesem.

Obecní kořenová čistírna představuje nejen účinnou metodu čištění odpadních vod, ale i vhodné místo pro mnoho živočichů žijících v umělém mokřadu, který je součástí kořenové čistírny. Obcím pak kořenová čistírna výrazně spoří elektřinu a oproti "klasickým" biologicko-mechanickým čistírnám nabízí "kořenovka" také možnost využití jednotné dešťové a splaškové kanalizace, protože si dokáže poradit i s větším množstvím naředěné odpadní vody. V Hostětíně se navíc místní "kořenovka" stala vyhledávaným cílem vycházek místních obyvatel.

...a u rodinného domu

Publikace "Domovní čistírny odpadních vod" se věnuje čištění odpadních vod u jednotlivých či menších skupin domů. Porovnány jsou domovní strojní (balené) a domovní kořenové čistírny odpadních vod. Čtenáři se dozví o legislativním rámci, základních pojmech a principech přírodního čištění odpadních vod, využívání vyčištěných odpadních vod, vsakování a bezodtokových systémech. Domovní kořenové čistírny nejsou závislé na elektrické energii, navíc dokáží zkrášlit prostor zahrady díky pestře kvetoucím rostlinám v kořenovém poli.

Stáhněte si příručky

Obě publikace jsou volně dostupné ke stažení na webových stránkách Ekologického institutu Veronica www.veronica.cz K dostání jsou rovněž v Ekologické poradně Veronica sídlící v Brně na Panské 9 v otevírací době po - čt 9 - 18, pá 9 - 14.

Publikace jsou jedním z výstupů projektu Voda. Voda? Voda!, který podpořil Státní fond životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí a Jihomoravský kraj.

Kontakt:
Monika Vokálová, Ekologický institut Veronica, www.veronica.cz, monika.vokalova@veronica.cz, 724 520 166, 542 422 757

Novinka Domovní čistírny odpadních vod: Miloš Rozkošný a kol.
Publikace nabízí základní informace o čištění odpadních vod jednotlivých či menších skupin domů. Porovnány jsou domovní strojní (balené) a domovní kořenové čistírny odpadních vod. Čtenáři se dozví o legislativním rámci, základních pojmech a principech přírodního čištění odpadních vod. využívání vyčištěných odpadních vod, vsakování a bezodtokových systémech. Publikaci zpřehledňují názorné nákresy, fotografie a mile doplňují ilustrace Rostislava Pospíšila.
Počet stran: 44 Rok vydání: 2010
Stáhněte si publikaci ve formátu PDF
Doplněné a aktualizované vydání původního titulu "Voda a krajina". Publikace nabízí základní informace o přírodním čištění povrchových a odpadních vod a představuje modelový příklad - obecní kořenovou čistírnu odpadních vod v Hostětíně. Vymezeny jsou základní pojmy a principy přírodního čištění odpadních vod, text doplňují četné fotografie, tabulky a nákresy, prostor je věnován i častým otázkám a odpovědím. Publikaci doporučujeme všem, kteří uvažují o přírodním čištění vody ve své obci nebo v její části. Inspiraci najde i odborná veřejnost.
Počet stran: 16 Rok vydání: 2010
Stáhněte si publikaci ve formátu PDF

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů