Pátek, 29. března 2024

Otrokovická Toma chce kaly z čističky využívat energeticky

Otrokovická Toma chce kaly z čističky využívat energeticky

Akciová společnost Toma, která v Otrokovicích na Zlínsku mimo jiné provozuje čistírnu odpadních vod, plánuje ve svém areálu vybudovat zařízení na termické zpracování a energetické využití čistírenských kalů. Vyplynulo to ze společného jednání zástupců města Otrokovice a vedení podniku. Náklady na investici včetně stavby a technologií odhadujeme na 80 milionů korun, řekl dnes ČTK generální ředitel společnosti Radek Heger.

Čistírna odpadních vod v Otrokovicích produkuje 5000 až 7500 tun odvodněných čistírenských kalů ročně. Ty jsou krátkodobě skladovány na zpevněné ploše přilehlé k objektu kalového hospodářství. Poté jej Toma odváží k likvidaci na zabezpečené skládky.

"Záměrem společnosti Toma je vybudovat v areálu ČOV zařízení na termické zpracování a energetické využívání čistírenských kalů, což by mělo zcela jistě pozitivní přínos na snížení frekvence dopravy a také pro nakládání s odvodněným kalem v čistírně odpadních vod v Otrokovicích," uvedl Plesar.

Toma tím hodlá vyřešit problémy s přepravou tisíců tun odpadu ročně do cizího regionu na skládku, množství se sníží na 600 tun. Jinak obtížně využitelný odpad s vysokým obsahem organického uhlíku tak zabere podstatně méně místa na skládce.

"V současné době máme stavební povolení. Nejsme ale schopni si tuto investici zafinancovat pouze z našich zdrojů. Doufáme, že se nám podaří získat dotace do výše minimálně 40 procent nákladů," poznamenal Heger. Žádost o dotaci pro podnik zpracovává Energetická agentura Zlínského kraje, jasněji by podle Hegera mělo být příští rok na jaře. "Poté jsme okamžitě schopni zahájit stavbu, která dle našich odhadů potrvá 12 měsíců," uzavřel generální ředitel.

Společnost Toma navazuje na Baťovy pomocné závody, které zahájily v roce 1935 v areálu průmyslovou výrobu. Podstatná část činnosti společnosti je zaměřena na poskytování služeb subjektům v průmyslovém areálu společnosti, kromě provozování čistírny odpadních vod nabízí finanční leasing a pronajímá objekty ve Zlíně. V průmyslovém areálu podniká okolo 130 firem, ve kterých je zaměstnáno zhruba 2300 pracovníků.

Gabriela Sluštíková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů