Pátek, 26. dubna 2024

Nejste připravení, vzkazuje Brusel. Kdo čistírnu zaplatí?

Bruselu vadí zastaralá koncepce i smlouva s Veolií. Firma, která přispěla ke krachu dotace, nabízí pomoc.

Nejste připravení, vzkazuje Brusel. Kdo čistírnu zaplatí?

Téměř bez šancí byli zástupci hlavního města, když se v posledním roce snažili přesvědčit bruselské úředníky, aby přispěli šesti miliardami na první fázi modernizace pražské čistírny odpadních vod na Císařském ostrově.

Přestože navenek pražští politici šířili optimismus, z ohlasů po vyřčení (zatím neoficiálního) unijního NE z předminulého týdne jasně vyplývá, že klíčový městský projekt v součtu téměř za dvacet miliard trpěl množstvím závažných nedostatků.

Na řadu tedy v nejbližší době zřejmě přijdou nouzová řešení - primátor Bohuslav Svoboda už HN řekl, že stavbu může částečně zaplatit i firma Pražské vodovody a kanalizace vlastněná koncernem Veolia, která v metropoli spravuje vodní hospodářství. Byť byla jednou ze zřejmých příčin dotačního nezdaru.

"Jak se postupně ukázalo, v časové tísni nebylo možné vyřešit několik let staré a dlouho neřešené problémy spojené s celkovou koncepcí projektu a provozní smlouvou se soukromým provozovatelem," upozorňuje bývalý eurokomisař Pavel Telička, jehož agenturu BXL si metropole najala, aby při bruselských rokováních pomáhala.

Co bude dál? Nepovíme, jednáme, říká ministerstvo

Podobně jako Telička hovoří i samotní zástupci Evropské komise či pražský primátor Bohuslav Svoboda.

"Jednání s Evropskou komisí a dalšími zúčastněnými subjekty samozřejmě byla velice široká a složitá, nicméně ano, hlavním důvodem záporného výsledku vyjednávání je smluvní uspořádání se společností Pražské vodovody a kanalizace, jehož požadovaná úprava je prakticky neproveditelná," přiznal primátor Svoboda.

Ten nicméně nevyloučil, že se Praha pokusí, prostřednictvím ministerstva životního prostředí, podat žádost i za stávajících okolností. Odkazuje však především na vůli úřadu. "Jednání v dané věci pokračuje, proto nemůžeme předjímat jeho výsledek ani ho jakkoli komentovat," uvedla Marta Machková z tiskového odboru ministerstva životního prostředí.

Pomoc od Veolie zvažujeme, připouští primátor

Problémy u projektu modernizace čistírny měli unijní experti také s technickým řešením, které jejich pražští kolegové nabízeli.

"Ani po snahách trvajících téměř rok město Praha nevyřešilo základní otázky. Stejně jako všechny další projekty spolufinancované z operačního programu Životní prostředí by projekt pražské čističky odpadních vod měl splňovat základní kritéria výběru, jako jsou účinnost, efektivnost a propracovanost," vysvětluje mluvčí Evropské komise pro Česko Martin Stašek.

Teď si tedy musí Praha poradit jinak. Bez štědré evropské dotace musí do roku 2016 upravit čistírnu tak, aby z ní po tomto datu vytékala voda podle bruselských předpisů.

Politikům pravděpodobně nezbývá nic jiného než se na stavebních úpravách čistírny domluvit se soukromým provozovatelem, který by mohl na Bruselem vyžadované úpravy přispět. "Je to jedna ze zvažovaných variant," připouští primátor Svoboda.

Dlouhodobá smlouva s Pražskými vodovody a kanalizacemi - vlastněnými nadnárodní společností Veolia - přitom byla pro unii jednoduše nestravitelná. Už dříve se její zástupci vyjadřovali ve smyslu, že dotacemi nebudou sponzorovat soukromé provozovatele a že metropole tuto společnost kontraktem platným až do roku 2028 nepřiměřeně zvýhodňuje.

"Délka smluv, míra zisku a mizivá povinnost podílet se na obnově vodohospodářské infrastruktury ze strany provozovatele nemají v západním světě obdoby. Tam musí soukromí provozovatelé za dobu životnosti čistíren vydělat na jejich obnovu, tady to zůstává na obci," kritizuje nastavení smlouvy bývalý pražský radní Petr Štěpánek (SZ), který se problematikou pražské čistírny dlouhodobě zabývá.

Kvůli třicetileté smlouvě s Moravskou vodárenskou - taktéž ze skupiny Veolia - přišel o evropskou dotační injekci například také Zlín.

"Provozní model, který dohodlo minulé vedení města před sedmi lety, připravil zlínský okres o možnost čerpat tyto peníze. Obnova vodárenské infrastruktury jde z vlastních prostředků. Není to ideální situace, ale beru ji jako realitu, s níž toho nelze příliš udělat," říká náměstek zlínského primátora Aleš Dufek (TOP 09).

Má vůbec Evropská komise peníze? ptá se šéf firmy

Firma Veolia - která spravuje vodní hospodářství v 1300 obcích a městech po celém Česku - tvrdí, že Prahu nemusí neudělení dotace vůbec trápit. "Evropské dotace nejsou peníze zadarmo, je třeba například odepisovat nová drahá zařízení, provozní náklady jsou vyšší. Podívejte se na příklad obnovy čistírny v Hradci Králové, kde politici o příspěvek z unie nežádali. Městu jsme nabídli pomoc předplacením nájemného a před rokem a půl tam čistírnu otevírali," hájí pozici firmy Philippe Guitard, předseda představenstva Veolia Voda.

Podobné řešení zřejmě nabídne i vedení české metropole. "Jsme s panem primátorem v kontaktu a myslím si, že nás v nejbližší době požádá o setkání. Pokud se tak stane, přijdeme s několika řešeními. Jsou i české dotace, jako hospodář se můžeme také účastnit finančně. Nejprve to ale řeknu panu primátorovi," odmítl sdělit podrobnosti Guitard. Podle něj nebyl důvodem neudělení dotace kontrakt města s jeho firmou.

"Kdyby byla problémem dlouholetá smlouva, proč například polský Gdaňsk dotace bez problémů dostal? Mají vůbec v Evropské komisi peníze?" ptá se šéf představenstva Veolia Voda.


Zlín

Provozní model s Moravskou vodárenskou (vlastněna Veolií) funguje ve Zlíně od roku 2004. Stejně jako v Praze má provozovatel smlouvu na 30 let. Podle zástupců moravského města to je hlavní důvod, proč Zlín ztratil šanci získat na obnovu vodního hospodářství unijní peníze. Tvrdí však, že smlouvu v podstatě nelze vypovědět. Za vodu se dnes ve zlínském okrese platí přes 83 korun.

Plzeň

Nad 83 korun za kubík vylétlo vodné a stočné v Plzni. Důvodem je evropská dotace, kvůli níž musí město nyní víc investovat do vodohospodářské infrastruktury. Tvrdí však, že do budoucna se mu to vyplatí a nebude muset vodu dál razantně zdražovat. Nabídku Veolie, která spravuje tamní vodovody a kanalizace, na spolufinancování namísto zdrojů EU politici odmítli.

Hradec Králové

Firma Veolia používá Hradec Králové jako příklad ideálního fungování takzvaného provozního modelu, kdy vodní hospodářství spravuje za nájemné soukromá firma. Spolupráci oceňuje i samotné město, jemuž Veolia přispěla na opravu čistírny formou předem zaplacených nájmů. Aktuální cena v Hradci je 78 korun za kubík. Pro srovnání: Pražané platí vodné a stočné 66 korun.


Problémy pražské čistírny

Projekt za 20 miliard

Získat evropské peníze na modernizaci Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově se snaží hlavní město už řadu let, projekt městští experti vypracovali už před více než desetiletím. Nyní žádají Evropskou komisi o dotaci na první fázi obnovy, takzvanou vodní linku, což je investice ve výši 6,22 miliardy korun. Celkově má modernizace hodnotu 19,8 miliardy korun.

První evropské NE

Projekt předkládá oficiálně ministerstvo životního prostředí. Poprvé Česko o dotaci na pražskou čistírnu žádalo v předešlém období programu Životní prostředí (2000-2006), kvůli nedostatečným finančním prostředkům a různým nedostatkům v projektu ji ale Evropská komise neschválila.

Podezřelá zakázka

Pozornost vzbudil projekt zejména v roce 2010, kdy hlavní město vypsalo tendr na první fázi modernizace. Na možné vyvádění stovek milionů ze zakázky na účty politiků pražské ODS upozornil tehdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Nové vedení města pak zakázku vypsalo znovu.

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů